SD-tjänsteman petas efter påstådda trakasserier

1:13 min

En tjänsteman på Sverigedemokraternas riksdagskansli har tillfälligt stängts av från sitt arbete. Enligt uppgifter i olika medier skulle mannen ha anklagats för sexuella trakasserier.

– En person som arbetar inom Sverigedemokraterna med organisationsfrågor har anklagats för olämpligt uppträdande på olika sätt, säger Martin Kinnunen, riksdagsgruppens pressansvarige.

Vad är olämpligt uppträdande?
– Det vill inte vi gå in på närmare. Det här är en personalfråga som hanteras internt.

Enligt flera olika tidningar, som hänvisar till olika anonyma källor, ska en man anställd på partiets riksdagskansli ha anklagats för sexuella trakasserier.

Enligt Aftonbladet ska sextrakasserierna ha pågått i flera månader och vara riktade mot flera kvinnor inom partiorganisationen. Det vill Martin Kinnunen varken bekräfta eller förneka.

– Det är inget vi vill kommentera. Det vi sagt är att det handlar om olämpligt uppträdande, och det kan såklart handla om många olika saker.

Mannen har fortsatt lön men har tillsvidare "tagits ur tjänst", som partiföreträdarna uttrycker det. Nu ska kansliet avgöra hans framtid. Än har kansliet inte övervägt en polisanmälan, säger Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen.

– Det är partiets personalenhet som hanterar detta. Det är alltså en tjänsteman som arbetar med organisationsfrågor, inte en politisk företrädare.