LUND:

Träd till minne av offren för massakern i Halabja

Ett minnesträd kommer att planteras i Lund för att minnas folkmorden i de kurdiska delarna av norra Irak 1988. Vid gasattacken i Halabja dog omkring 7 000 människor. Det är en grupp privatpersoner som ligger bakom projektet.

– Det här minnesträdet är för att minnas offren av folkmordet, benämnt 'Anfal', och det som hände i Halabja i synnerhet, som är den största kemiska attacken mot en civilbefolkning sedan andra världskriget. Det dog kanske fem-sex tusen i loppet av 15 minuter, och därför är det viktig att minnas detta. Och det här trädet är inte bara till minnet av dessa offer, men är också en symbol mot användandet av kemiska vapen varhelst i världen, säger Sirwan Dabagh, som är en av dem som drivit frågan.

Det var 1988 som Iraks dåvarande ledare Saddam Hussein beslutade att använda kemiska stridsmedel i staden Halabja, där dog närmare 7 000 människor, varav många kvinnor och barn. Uppskattningsvis dog mellan 150 000 och 200 000 människor i norra Irak i olika attacker mot den kurdiska befolkningen under slutet av 80-talet.

Gruppen samlade över 1 000 underskrifter och nästan 18 000 kronor för att plantera trädet. Men ett tag såg det ut som om de bara skulle få sätta upp trädet, och inte en tillhörande skylt som förklarar varför trädet har rests. Tekniska nämnden i Lunds kommun röstade nej till skylten. Men i onsdags kom ett nytt besked, då kommunstyrelsen röstade ja till att sätta upp skylten. Och det är viktigt med en skylt, säger Sirwan Dabagh.

– Det här är ett minnesträd, och det måste på något sätt anges att det är ett minnesträd. Planterar man bara ett träd, så är det bara jag och mina vänner och en del andra som kommer att få veta att det här är ett minnesträd, säger Sirwan Dabagh i Lund.