MELODIFESTIVALEN

State of Drama tillbaka i skolbänken

17 min

State of Drama tävlar i finalen i Melodifestivalen. Men innan det bar av till Stockholm träffade P4 Sjuhärad bandet en sista gång, för en resa tillbaka dit allt började: Tingsholmsgymnasiet där Dalstorpskillarna Sebastian Halifax och Emil Gullhamn träffades.

– Det är lite nervöst faktiskt. Jag har inte varit där på sjukt många år, säger Sebastian Halifax.

Det bär av mot Tingsholmsgymnasiet där Emil Gullhamn och Sebastian Halifax träffades när båda läste estetiskt program. Sedan dess har det hänt en del – och kanske allra mest de senaste månaderna. Från att bandet skickade in låten "Falling" i sista sekund och gick hela vägen direkt till final i Melodifestivalen tills nu när det bara är nägra skälvande timmar kvar till avgörandet har livet vänts upp och ner för bandmedlemmarna.

– Det är en sjuk resa. Vi har fått nya fans som är helt galna. Det är skitkul. Mycket autografskrivande och bilder.

Alla drar åt samma håll
Endel medlemmar byttes ut inför att man började jobba med skivan. Vissa startade familj och ville göra andra saker i livet helt enkelt. Då fick bandet fylla på med medlemmar som ville åt samma håll.

– Dessa eldsjälar som älskar musik lika mycket som oss. Det är jätteviktigt att man vill samma sak. Vi har blivit som en familj. Går det en dag utan att vi ses så saknar vi varandra. Sen hatar vi varandra också ibland – men vi är verkligen snortighta, säger Emil Gullhamn.

Men de har inte alltid haft ett sånt här flyt. Det fanns en period när det kändes som att de stångade sig blodiga mot en industri som vägrade satsa på oprövade musiker, och då var det viktigare än någonsin att hålla ihop.

– Precis innan mello var vi nere i vårt djupaste träsk, säger Erik Gullhamn. Folk är rädda att signa ett helt okänt band. Dte har varit väldigt hårt. Man har jobbat all ledig tid och suttit i studion och filat för att det ska bli bättre, bättre, bättre. Men vi har alltid stöttat varandra.

Nya perspektiv
Ni hade en spelning i Örebro dit det bara kom fem personer. Nu ska ni istället ut på turné efter det här. Hur ser förväntningarna ut nu?

– Bara att folk har fått höra alla låtar på plattan, attd e kommer dit och kan låtarna. Man föreställer sig hur ett gig kan se ut nu. Jag ryser lite när jag tänker på det.

Ni ska spela i Ulricehamn den femte maj, hur blir det?

– Skitkul, det är ju hemmapubliken. Jag tror det kommer bli ett jäkla tryck, säger Sebastian Halifax.

– Det är helt slutsålt, och det har det aldrig varit förut har jag hört. Så YES! säger Emil Gullhamn.