Nordkorea hotar återigen om kärnvapenkrig

1:35 min

Nordkorea reagerar med ilska på nya skärpta FN-sanktioner som infördes av ett enhälligt säkerhetsråd. Landet upphäver alla vapenvileavtal med Sydkorea som en följd av sanktionerna som FN:s säkerhetsråd vidtagit mot landet.

Nordkorea upprepar sitt hot om kärnvapenkrig som svar på de skärpta FN-sanktionerna och säger också att avtal med Sydkorea om icke-aggression ska hävas och en telefonförbindelse mellan de båda sidornas militär klippas av.

De nya hoten från Pyongyang, däribland att atombomba Washington så att staden förvandlas till ett hav av eld, kom efter att FN:s säkerhetsråd skärpte sanktionerna mot Nordkorea som svar på dess kärnvapenprov förra månaden.

De nya sanktionerna ska göra det svårare för Nordkorea att finansiera sina vapenprogram, och inför nya restriktioner på finanssystem och möjligheter att resa.

Nordkorea har kommit med tomma hot om krig många gånger genom åren. Men den här gången är retoriken mera aggressiv än tidigare, med ett direkt hot om en förebyggande kärnvapenattack mot Washington och dess "marionett" Sydkorea. I Sydkorea är den militära beredskapen nu förhöjd.

Få tror att Nordkorea verkligen har för avsikt att attackera med kärnvapen, ett kärnvapen som ännu är på utvecklingsstadiet. Landet skulle riskera en förödande sydkoreansk och amerikansk militär respons. En amerikansk senator säger att hotet är absurt och suicidalt.

Men detta tros vara det mest specifika öppna hotet om kärnvapenattack som något land gjort mot ett annat.

Hoten kommer i ett skede när spänningarna redan är förhöjda. Det finns en oro för att Nordkorea och dess unge nye ledare Kim Jong-Un, kan försöka provocera fram en väpnad sammandrabbning längs gränsen.

Detta i samband med en amerikansk-sydkoreansk militärövning som börjar på måndag samtidigt som Nordkorea också börjar en landsomfattande manöver. En sådan sammandrabbning, kanske ägnad att stärka Kim Jong-Uns status i landet, skulle riskera att trappas upp på ett svårförutsägbart sätt.

Nordkoreanska medier rapporterar att Kim Jong-Un i går besökte den militärenhet vid fronten som för två år sedan sköt artilleri mot en sydkoreansk ö. Fyra sydkoreaner dog då.

Hur hårt de nya sanktionerna biter beror till stor del på hur strikt de genomdrivs av Pyongyangs vän Kina. Den här gången finns tecken på att Peking börjar tröttna på Nordkoreas äventyrligheter och är redo att hårdare straffa regimen.