Polisens kritiserade kontroller i t-banan stoppas

1:13 min

Sedan i måndags går gränspolisen i Stockholm inte längre ut och kontrollerar plankare i tunnelbanan. Polisen har slutat med den metoden, säger Peter Nilsson, chef för gränspolisavdelningen i Stockholm.

– De här kontrollerna har varit en mycket liten andel av vårt arbete och hela debatten har skymt sikten för de bra saker som genomförs dagligen av polisen i Stockholm, säger han.

Gränspolisen har fått hård kritik för att den vid tunnelbanans spärrar försökt fånga upp plankare och granska deras id-kort för att se om de befinner sig lagligt i landet.

Mycket av kritiken har handlat om att personer känner sig utpekade och att polisen skulle välja vilkas papper de kontrollerar, på grundval av deras hudfärg. Det stämmer inte, säger Peter Nilsson, som snarare förklarar beslutet med att kontrollerna bara har varit en liten del av polisernas arbete och att den uppmärksamhet saken fått, tar alltför mycket kraft från organisationen för att vara meningsfull.

Den här uppmärksamheten har helt enkelt gett gränspolisen ett dåligt rykte?

– Nej det tycker jag inte, snarare att debatten i sig har varit skevt vinklad och vi har gång på gång sagt att vi genomför inte kontroller som det påstås baserat på utseende, men just i den här delen så väljer vi alltså att avstå från kontroll för att det tar för mycket fokus att argumentera om det hela, säger Peter Nilsson.