Gävleborg

Trygghetslarm ska fungera, trots dålig täckning

1:34 min

Kartläggningen över dålig mobiltäckning i länet som P4 Kollar gjort har skapat en del frågetecken. På flera håll finns oro för hur trygghetslarmen kommer att fungera när den fasta telefonin bit för bit monteras ner.

Mona Ekberg i centrala Ockelbo har sagt upp sitt fasta telefonabonemang och använder i dag enbart sin mobiltelefon. För några år sedan råkade hon ut för en olycka och bröt benet. Hon blev rullstolsburen några månader och under den tiden hade hon ett trygghetslarm. Det var då kopplat till hennes fasta telefon.

Just nu har hon inte något behov av ett trygghetslarm. Trots det har hon börjat fundera över hur det ska gå om hon behöver det någon dag i framtiden, eftersom hon numera bara har en mobiltelefon.  

– Man kan bli påkörd eller få något fel överhuvudtaget som gör att man behöver larm och jag har inte hört talas om några lösningar, säger Mona Ekberg.

Inga problem
Runt om i landet och även i Gävleborgs län håller Telia just nu på med ett teknikskifte. Delar av kopparnätet för fast telefoni ersätts med en telefonilösning via mobilnätet. Och enligt en rundringning P4 Gävleborg gjort till några av länets kommuner har det än så länge inte varit några problem med att installera digitala trygghetslarm där det fasta telefonnätet monterats ner.

Kerstin Ljung som är trygghetstelefonansvarig i Ockelbo kommun berättar att där använder de sig av ett mobilt larmsystem som använder sig av gsm-nätet. Ockelbo kommun har själv gjort mätningar och enligt dem ska det finnas täckning på gsm-nätet i hela komunen. Men bor man i ett område med dålig teckning finns det extra antenner att sätta upp.

– Som det ser ut idag och med den kunskap vi har behöver man inte vara orolig. Vi har lösningar för mobila trygghetslarm, fastslår Kerstin Ljung.