"West Side Story" av Bernstein på Stockholms Stadsteater

2:31 min

Varje år ges en ny uppsättning av musikalernas musikal i Sverige - det vill säga Bernsteins West Side Story, en Romeo och Julia-berättels placerad i 50-talets New York. I helgen var det Stockholms Stadsteater som hade premiär på en uppsättning av Ronny Danielsson.

Det är en stökig och skitig föreställning- en massa skräp på scenen, 30 olika stolar, fåtöljer och soffor. Sen en stor bur som går att gå in i och som rullas runt på scenen. Det är väldigt svartvitt - en blandning av 1957 och nu. Scenografi av Lars Östbergh.

De här stolarna står på scenen hela tiden, ibland mitt på, ibland på sidan och nästan alla aktörer, som Karl Dyall och Lagaylia Frazier är där och tittar på, sitter i skuggorna. Det blir ett skådespel i skådespelet och det gör att scenerna växlar väldigt smidigt, de är ju redan på plats.

Den som vinner mest på det här är koreografen Roger Lybeck med en stökig, utåtagerande koreografi, långt från balett.

Som vanligt är Ronny Danielsson bra på ensemblescener, men det är svårare med replikerna. Trots en bra nyöversättning av Rikard Bergqvist och en flytande tidsbild - det kunde vara när som helst från 1957 och till nu - så skaver det ofta om replikerna. Om man gör det strikt 50-tal kan repilkerna om gatstumpen som är det enda som man har och som är värd att slåss för fungera som tidstypiska. Nu blir de ofta bara udda och svåra att säga.

Skådespelarmässigt är det nästan bara Fredrik Lycke, som Tony, som gör något mer av sin roll än bara det som står i manus. Han lyckas bli en personlighet som inte är mesig.

Så behållningen blir återigen dansen och musiken. Ett tolvmannaband lett av arrangören Joakim Hallin. Någon enstaka gång låter det tunt, men oftast tight och helt i linje med de tryckkokaraggressioner som finns där på scenen.