Marsch mot mödradödlighet i Örebro

1:37 min

I eftermiddags passerade en barnvagnskaravan genom centrala Örebro. Det är RFSU som står bakom manifestationen med syfte att belysa de internationella problemen med mödradödlighet.

Vid ettiden samlades ett trettiotal kvinnor framför slottet i centrala Örebro. Den gemensamma nämnaren för folkmassan stavas barnvagnar, för det är nämligen andra året i rad som RFSU i Örebro län genomför manifestationen Barnvagnsmarschen.

- Det handlar om livets början och om kvinnors rätt. Det finns en anledning till att mödradödligheten är så hög och det handlar om att kvinnors hälsa inte anses vara viktig, säger Karolin Malm, ordförande för RFSU Örebro.

Enligt RFSU dör ungefär 800 människor om dagen i världen av graviditetsrelaterade problem där osäkra aborter, bristande sexualundervisning och en sträng syn på preventivmedel är några av orsakerna. Organisationen kräver nu att är att regeringen ska avsätta en tiondel av det totala biståndet för att stävja mödradödligheten internationellt.

Barnvagnståget promenerade först längs köpmangatan, svängde uppför Våghustorget och vände tillbaka på Drottninggatan och avslutade sin färd på Stortorget. En av deltagarna var småbarnsmannan Kata Björnell.

- Jag kan se på min egen förlossning, jag hade inte levt om jag hade förlöst mitt barn i ett annat land där de saknar specialistsjukvård. Med marschen kan vi visa att vi finns, att vi bryr oss och att frågan är viktig att jobba för. Det är så otroligt mycket folk som dör vid förlossningar, vi lever i ett bra land.

Mårten Rapp
marten.rapp@sverigesradio.se