Fler avvisningar med nytt polisprojekt

2:33 min

Gränspolisen i Skåne har avvisat 23 procent fler personer sedan projektet REVA infördes för två år sedan. Det visar polisens statistik för 2012.

- Vi upptäckte ju då att vi kunde göra på ett annat sätt och då skulle det gå fortare. Jag är mycket nöjd med resultatet, säger Kristina Spångberg-Hallander, chef för gränspolisen i Skåne.

REVA, rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete, drog igång som ett pilotprojekt i Malmö för två år sedan.

Som ett led i regeringens uppdrag att avvisa fler människor som vistades illegalt i Sverige skulle nu gränspolisens arbete bli mer effektivt.

Med hjälp av Lean-metoden, en filosofi som går ut på att spara resurser genom att aktivt motarbeta fel och misstag, började nu gränspolisen i Skåne avvisa folk ur landet i allt snabbare takt.

Första året 25 procent fler än året innan. Men året efter, 2012, avvisades något färre personer. Och vad det beror på spekuleras det nu om i polishuset i Malmö.

- De som inför den här typen av organisationsförändringar, som man kanske kan kalla det, säger att man ofta får ett tapp. Man får en ökning först och sen en nedgång och sen så går man långsamt uppåt igen.

Trots att Kristina Hallander-Spångberg säger att REVA egentligen bara är en administrativ åtgärd, och inte har något att göra med de omdiskuterade ID-kontrollerna som polisen gör, så har kontrollerna ökat markant sen REVA infördes, drygt 14 500 gjordes förra året bara i Skåne.

Masoud Zaher är asylsökande från Afghanistan, och tycker han märker av att poliskontrollerna i Malmö ökat sedan REVA startade 2010.

- Vi brukade komma hit varje vecka och umgås med varandra, men efter det projektet så vågade man inte komma ut och handla mat. De gör en skrämmande situation.

Gränspolisens chef Kristina Hallander-Spångberg medger att REVA har fått effekter som kan ha påverkat kontrollerna, även om det inte var avsikten från början.

- En konsekvens av att vi gjorde genomlysningen i det administrativa arbetet var att vi också tittade på den andra verksamheten. Hur gör vi med de inre utlänningskontrollerna; var gör vi dem? Och det ledde till att vi blev bättre där, men det var en konsekvens av REVA, inte REVA i sig.