Lång väntan på lägenhet i hela landet

2:19 min

Det är svårt att få tag på en hyreslägenhet. Inte bara i storstäderna, utan även på mindre orter runt om i landet. Det visar den undersökning bland landets bostadsföretag som Ekot har gjort. I Linköping, till exempel, står över 19 000 personer i kö.

– Jag känner mig uppgiven. Trött liksom. Jag har flyttat mycket nu, fem gånger inom Linköping under ett år, säger 22-åriga Sofia Ahlstrand, som får flytta runt mellan olika tillfälliga lösningar i väntan på en egen bostad.

Ekot har frågat över 1 079 privata och kommunala bostadsbolag runt om i landet hur lång tid det tar att få ett förstahandskontrakt. 576 svarade.

Hos det privata fastighetsbolaget Galären i Luleå kanske det tog något enstaka år att få en lägenhet för fem år sedan. I dag är situationen en helt annan.

– Vi var tvungna att ta bort kön hos oss. När man ställde sig sist i kön så bedömde vi att det skulle ta ungefär 30 år att få en lägenhet, säger Gunnar Thålin, vd för Galären.

– Jag pratade i dag på morgonen med den som har ansvaret hos oss att skriva lägenhetskontrakt. Hon upplever det som psykiskt påfrestande med alla som ringer och är i panik. För det finns inget att flytta till.

 

Hos det kommunala bostadsbolaget i Örebro får man i snitt vänta 2,5 år längre på en lägenhet i dag, jämfört med för fem år sen.

– Vi har ett inflyttningstryck i Örebro. Stan växer och det byggs inte tillräckligt mycket lägenheter. Det är klart att då saknas det, säger Ulf Rohlén, vd för Öbo.

Det är alltså inte bara i storstäderna man kan få vänta länge på bostad. I Kiruna är väntetiden 5,5-6 år i snitt. I Halmstad 6-6,5 år. Gällivare 6,5-7 år. Och i Stenungsund 7-7,5 år.

Det är några exempel bland de bostadsbolag i landet som svarat på Ekots enkät. Tillsammans har de över 2 miljoner personer i kö.

Men att stå i kö garanterar ingen bostad. Så här säger ett av de privata bolagen i enkäten: "Det tar 0-6 månader för bra hyresgäster att få en lägenhet. Men om man inte är en hyresgäst vi vill få in, så kan man få vänta för evigt."

I Linköping fortsätter Sofia Ahlstrand jakten på en bostad.

– Just när man får veta att "nu måste du flytta". Då får man panik, för man vet hur svårt det är att hitta något. Man mår ju väldigt dåligt de dagarna när man är i ovisshet.