feminism

Janne Josefsson efter Maria Sveland-bråket: "Ska man ha en debatt utan åsikter?"

3:59 min

"Gubbslemsdebatten" har den kallats. Ett panelsamtal i fredags kväll på Gräv13, den årliga sammankomsten för grävande journalister, verkar ha urartat när Janne Josefsson enligt flera i publiken ska ha gått till attack mot den kända feministen och författaren Maria Sveland.

– Hon var inbjuden till en debatt som skulle handla om journalistiska dilemman och gränsöverskridanden. Maria Sveland har lanserat sin bok utan att få några motfrågor nästan, och hon menar att det är mod och civilkurage att våga vägra ta debatten. Det tycker jag är en jättemärklig inställning för en journalist. Om vi bara ska debattera med folk som tycker lika fint som vi själva tycker, då har vi i förälngningen ingen debatt och ingen demokrati heller. Man ska ta debatten med dem som tycker anorlunda, vad de än tycker. Det står jag för.

– Sen har hon i Journalisten berättat att det finns en vattendelare som gjort att Sverigedemokraterna gått framåt och feministerna gått bakåt. Hon syftar då på dokumentären Könskriget av Evin Rubar. Jag försvarade den dokumentären, där det avslöjade att det fanns inom den extrema feminismen facistoida ideer som att alla män är onda, att vi är biologiska missfoster. Och det tycker jag är antidemokratiska åsikter.

Har du läst hennes blogg om Maria Svelands uppfattning om att ni använde härskartekniker och förminskade henne?

– Det var ju en debatt där jag sa vad jag tyckte. På vilket sätt är det att förminska? Hon är ju inget offer. Hon var ju inbjuden där. Hon är ju själv en buren makthavare precis som jag och Aschberg är. Om jag är inbjuden dit så är det väl för att hysa de här uppfattningarna som jag hade. Vad är det för debatt om jag hela tiden säger "nu får inte du förminska mig, nu får inte du attackera mig, nu mobbar du mig om du tycker anorlunda". Nej, jag förstår ingenting.

Var det det som debatten skulle handla om? Att du gick på henne och hade en massa åsikter och jämförde feminismen med...

– Ja, jag tror jag var där för att ha åsikter. Vad är en debatt? Ska man ha en debatt utan åsikter eller vad menar du?

Skulle det handla om Maria Sveland? Diskussionen handlade väl inte om henne personligen...

– Nej, men hon var ju där.

Och då ska man gå på henne just?

– Ja varför får jag inte göra det i en debatt? Om jag tycker att hon har märkliga ståndpunkter som ingen annan ställt en fråga om.

Hon hade ju bokats dit för att delta i ett panelsamtal, hon hade kanske inte...

– Är detta en intervju eller vad håller du på med? Jag vet inte vad de har sagt till henne. Jag var inbjuden för att vara debattör.

Vad har du fått för reaktioner då?

– Vad tyckte du själv om det som skedde?

Jag var inte där. Men jag undrar vad du fått för reaktioner?

– Varför säger du att det var påhopp och grejer då?

Jag frågade "varför gav du dig på henne". Som jag uppfattade det så skulle det vara ett panelsamtal där man hade en allmän diskussion...

– Vet du något om detta? Vet du vad de har sagt till Maria Sveland? Du verkar ju veta mer än båda jag och de andra här.

Du svarade inte på min fråga: Vad har du fått för reaktioner?

– Nej men alltså, när du säger att jag hoppade på henne och att hon inte fick reda på någonting, vad bygger du det på?

Henne blogginlägg där hon visar sin syn på det hela och där visar hon att du hoppade på henne på ett väldigt hätskt och otrevligt sätt, så jag undrade vad du har fått för reaktioner på det och hur du ser på det, om du är självkritisk på något sätt?

– Nej, jag anser inte att jag hoppade på henne. Jag hyste uppfattningar som är direkt diametrala de åsikter hon har.