Twitter fortsätter öka i Sverige

1:13 min

Antalet svenska Twitterkonton fortsätter att öka och är nu nästan en halv miljon, enligt en ny undersökning. De grupper som ökar mest är unga, kvinnor och människor utanför storstäderna. 

– Man har talat om Twitter som en elitkanal med mycket mediefolk och journalister, men jag ser en förskjutning mot mer ungdomar, mer sport och mer regionala kluster, säger Hampus Brynolf, chef för digital strategi på Intellecta.

Det är tredje året han gör Twittercensus, alltså en folkräkning på Twitter och presenterar alla aktiva twittrare på en klickbar karta. Antalet svenska konton är nu 475.474 stycken, en ökning med nästan 200.000 sedan förra året. 

Högst upp till höger finns ett stort kluster med oranga cirklar – det är journalisterna. Längst ner till höger finns en växande grupp med turkosa cirklar, och där finns det är unga som gillar musik, humor och populärkultur.

– Journalist är det vanligaste yrkesrelaterade ordet, men om man lägger samman andra begrepp så är ordet ”sport” vanligare, säger Hampus Brynolf.

Det är ungefär lika många män som kvinnor som twittrar i Sverige. Snittanvändaren följer 73 konton och har 77 följare, men skriver inte särskilt mycket själv.

– Det finns ett fåtal människor som har väldigt många följare och ett fåtal personer som skriver väldigt, väldigt mycket, säger Hampus Brynolf.

Trots att Twitter är mindre än andra sociala medier refererar många traditionella medier till mikrobloggen.

– Man kommer kändisar nära att se deras ofiltrerade närvaro i sociala medier är ganska tacksamt, säger Hampus Brynolf.

Men trots att antalet unga twittrare ökar är det fortfarande svårt att hitta några ute på Stockholms gator. Här verkar de allra flesta föredra Instagram och Facebook.