gävleborg

Sämst på mänsklig utveckling - Gävleborgare håller med

1:52 min

Gårdagens rapport från tankesmedjan Reforminstitutet om att Gävleborgs län är sämst i Sverige när det kommer till mänsklig utveckling, kommer inte som någon överraskning. I alla fall inte för de länsbor som P4 Gävleborg pratat med i dag.

– Egentligen inte. Jag har hört ganska mycket statistik om att Gävle ligger i topp i dålig bemärkelse, säger Gävlebon Erik Fagerström.

– Jag är inte förvånad. Gävleborg är det dåligaste jag har sett, säger Nozar Alehverdý.

I går presenterade tankesmedjan Reforminstitutet sin kartläggning av hur den mänskliga utvecklingen stimuleras i Sverige. Sist av alla rankas alltså Gävleborgs län.

Sammanställningen har sin grund i FN:s index över mänsklig utveckling, men har anpassats för att passa en kartläggning av läget i Sverige.

Den bygger på 18 olika faktorer inom fem huvudkategorier: Skolan, Jobben, Hälsan, Pengarna och en kategori som kallas Hopplöshet och utanförskap.

I tre av de 18 faktorerna är Gävleborgs län absolut sämst - däribland andelen biståndstagare och andelen arbetslösa bland personer födda utomlands.

Reforminstitutets chef Stefan Fölster, sade i går till P4 Gävleborg att förhållandena i Länet börjar likna dem i Grekland och Spanien, Något som Nozar Alehverdý håller med om:

– Ja så är det. Det kan gå värre också, säger han.

– Jag tycker det är väldigt skrämmande om det är så. Det här måste verkligen ge politikerna underlag för att jobba med att förbättra siffrorna, säger Märtha Eriksson.