gävleborg

6 av 10 anställda i länets äldreomsorg har uppdelade arbetspass

1:28 min

Jobb på morgonen, några obetalda timmar i fikarummet, och så jobb igen framåt eftermiddagen. Så ser vardagen ut för sex av tio inom äldreomsorgen i Gävleborgs län som jobbar med delade turer. Det framgår av en ny sammanställning från fackförbundet Kommunal.

Ingrid Eriksson arbetar inom äldrevården i Gävle och hon tycker de delade turerna sliter.

– Det känns så sönderhackat. Nu har jag sådan tur att jag kan gå hem men det finns många andra av mina kollegor som blir fast på arbetsplatsen och det är inte alls bra, säger Ingrid Eriksson.

Det är på morgnar och kvällar som personalen inom äldrevården behövs som mest.

För att kunna möta både kundernas behov och kravet på heltidstjänster blir konsekvensen delade turer, enligt Lena Isokivelä som är uppdragschef inom Gävle kommun.

– Visst är det beklagligt att man inte kan gå ifrån och att man istället är kvar, men vi betalar för den tid man är i aktiv tjänst, säger Lena Isokivelä.

Från fackets sida hävdar man att antalet delade turer ökat inom äldrevården och att kommunerna måste tänka till om de vill kunna rekrytera ungdomar till sådana jobb i framtiden.

– Jag tror inte att de kommer att köpa att springa benen av sig och behöva fortsätta med delade turer i den utsträckning som det är i dag, säger Mona Persson som är avdelningsordförande i Kommunal Mitt.