Malmö

Elever lär sig läsa med Kalle Anka

1:34 min

På Augustenborgskolan i Malmö håller man just nu på med ett Kalle Ankaprojekt. Det innebär att barn i årskurs 3 får lära sig läsa med hjälp av tecknade serier. Vivian är en av eleverna som får arbetar med Kalle.

– Det är roligt och man får intresse för att läsa. Kalle är väldigt rolig och man får lära sig att samarbeta, säger Vivian i årskurs 3 på Augustenborgskolan.

Idag arbetar barnen två och två med att skriva texten till bilderna i en serie. På bilderna ser vi Kalle som är arg på Knatte, Fnatte och Tjatte och barnen beskriver hur han skriker på dem. Piroska Bakran är skolans ansvariga för projektet och än så länge tycker hon att det varit lyckat.

– Det är många saker som blir tydliga som man ser med hjälp av serierna. Det är inte alltid man kan få alla att samlas och arbeta tillsammans med det går nu med serierna, säger Piroska Bakran.

Skolan har valt att samarbeta med Egmont som tagit fram en specialutgåva av Kalle Anka. Specialutgåvan är anpassad för undervisning och Kalles språk har förbättrats något. Att skolan valt att ta in en stor kommersiell figur ser Piroska Bakran inte som något problem eftersom att de introduserar flera olika kommersiella figurer.

– Vi boostar ju inte Kalle Anka utan vi försöker tar in allt från samhället och försöker hela tiden ta fram det positiva som finns där ute, säger Piroska Bakran.

Kalle Anka är ofta ganska aggressiv vilket man kan höra barnen i skolan berätta om. Men det tycker Piroska inte nödvändigtvis är något negativt.

– Han är ju aggressiv men det är något som barnen får jobba med, med varandra och hur man kan bemöta det i skolan. Det finns ju mycket aggressivitet överallt och det är bra att jobba med det, säger Piroska Bakran.