Republikaner går med på höjda skatter för rika

1:23 min

Budgetstriden i USA går vidare och nu har republikanerna presenterat ett nytt budgetförslag som de säger ska leda till att inkomster och utgifter går ihop om tio år. Samtidigt håller president Obama på och sonderar möjligheterna till en övergripande uppgörelse om ekonomin.

Republikanernas förslag har arbetats fram av partiets budgetguru, den förre vicepresidentkandidaten Paul Ryan. Planen går ut på att budgetunderskottet ska minskas med 4.600 miljarder dollar på tio år.

Det handlar allra mest om nerskärningar, men en nyhet är att Ryan räknar in och accepterar de skattehöjningar för de rika som Obama drev igenom vid årsskiftet.

Nerskärningarna kommer bland annat att drabba sjukvården för fattiga. Obamas sjukvårdsreform som innebär att tiotals miljoner människor för första gången får sjukförsäkring är också tänkt att avskaffas och pensionerna ska på sikt förvandlas till ett vouchersystem.

Statsskulden kommer även enligt republikanernas budget att fortsätta att öka men om tio år ska det vara slut med det.

Senare idag väntas demokraterna lägga fram en svarsbudget som kommer att innehålla mycket mer av skattehöjningar, främst genom att man täpper till olika kryphål för de välbärgade.

Republikanernas budgetförslag mötte omedelbar hård kritik från demokraterna, president Obamas presstalesman Jay Carney sa att plus och minus helt enkelt inte går ihop.

Men möjligtvis är det något som pågår bakom kulisserna. Obama genomför just nu en stor charmoffensiv mot kongressen och republikanerna. Bara den här veckan ska han ha fyra möten med olika grupper av kongressledamöter, något mycket ovanligt för honom. Avsikten är att utröna möjligheterna till en stor budgetkompromiss.  

Här är Ryans plan, även om den är oacceptabel för demokraterna, ett första förhandlingsutspel.