Bostadsbrist får allt fler att gå till socialtjänsten

2:09 min

Bristen på hyreslägenheter märks nu också av bland flera av landets socialtjänster. Personer som egentligen inte skulle behöva socialens hjälp vänder sig dit, eftersom de inte ser någon annan möjlighet att få hjälp med tak över huvudet.

– Den grupp som ökar allra mest behövde tidigare inga insatser från socialtjänsten. Det skulle de inte behöva i dag heller, för man har inte en sådan social problematik. Det är på grund av bostadsmarknaden, att man inte hittar en bostad, som man kommer och söker hjälp hos oss, säger Kenneth Edström, som är bostadssamordnare i Norrköping.

Han får ta emot allt fler samtal från desperata människor som inte har någonstans att bo. Det handlar om unga, personer som vill separera men inte har stått i bostadskö, utförsäkrade från a-kassan som inte längre har råd att bo kvar i sin villa, och personer med småskulder.

Det är människor som klarar av att försörja sig och egentligen inte alls skulle behöva socialtjänstens hjälp.

Situationen i Norrköping är inte unik. När Ekot ringer runt till flera kommuner i landet, som exempelvis Umeå, Karlstad, Hudiksvall och Haninge, beskriver de samma sak.

Sverker Östberg vid socialtjänsten i Jönköping menar att kommunen har fått en ny roll de senaste åren.

– I viss mån får vi agera mer och mer som en bostadsförmedling. Det stjäl resurser från det sociala arbetet. Det är bättre att vi får jobba med sådant som vi är utbildade till, säger han.

Vad ser du för anledning till att den här gruppen har ökat?

– Den främsta orsaken är att det finns för lite lägenheter. Den andra orsaken tycker jag är att bostadsföretagen har en orimligt strikt uthyrningspolicy.

Men trots att kommunerna har ett ansvar för bostadsförsörjningen är det svårt att hjälpa den här gruppen, säger Kenneth Edström, bostadssamordnare i Norrköping.

– Socialtjänstens roll är det yttersta skyddsnätet. Vi går inte in som någon form av bostadsförmedlare. Vi har inga lägenheter att förmedla. Det krävs ofta en omfattande social problematik för att vi ska gå in, säger Kenneth Edström, bostadssamordnare i Norrköping.