Byggelit lägger ner i Ambjörby - 41 anställda berörs

1:45 min

Byggelit avvecklar sin fabrik i Ambjörby och flyttar verksamheten till fabriken i Lit i Jämtland. Vid fabriken i Ambjörby arbetar 41 personer och fackliga förhandlingar kommer att inledas inom kort.

Enligt företagets vd, Magnus Persson, kommer fabriken i Lit inte att behöva nyanställa.

Att samla produktionen av skivprodukter till fabriken i Lit är ett led i att effektivisera produktionen och skapa förutsättningar för att kunna genomföra nödvändiga och framtida investeringar, menar företagsledningen.

– Vi har vänt och vridit på det här rätt många gånger nu och ser man skicket och årgången på fabrikerna är det likartat. När vi väljer att satsa på vidareförädlade produkter blir beslutet att satsa på fabriker i Lit och lägga ner i Ambjörby. Det har inget med att vi har ett huvudkontor i Jämtland, säger Magnus Persson till P4 Värmland.

Vad kommer att hända med de anställda i Ambjörby?

– Vi har ingen plan i dagsläget. Klart är att vi inte kommer att behöva anställa i Jämtland, säger Magnus Persson.

Under eftermiddagen har ni haft ett personalmöte. kan du beskriva stämningen vid det mötet?

– Det var en tryckt stämning och en stor fråga var varför vi lägger ner när bolaget tjänar pengar. Men med den lönsamhet vi har idag klarar vi inte av att investera. Det är klart att det inte är helt lätt att förstå när man hör det första gången, säger Magnus Persson

Byggelit Sverige AB producerade förra året 117 000 m3 spånskivor, i sina två fabriker i Lit och Ambjörby.

– Med våra lojala och duktiga medarbetare i åtanke är det tungt att komma med det här beskedet. Fabriken i Ambjörby har varit en del av Byggelit länge och många av våra medarbetare har varit med från start, vilket gör detta extra svårt, säger Magnus Persson vd för Byggelit Sverige AB.

– Men för att kunna vara en ledande aktör i branschen, krävs det att vi tittar på hur vi kan utveckla vårt arbetssätt och vår produktion för att tillgodose marknadens behov och efterfrågan, säger Magnus Persson.

Fakta om företaget:
Byggelit producerar och förmedlar förädlade träbaserade skivprodukter främst till bygg- och småhusbranschen och möbelindustrin i Sverige. Byggelit Sverige AB har idag cirka 105 anställda fördelat på tre enheter - huvudkontoret i Östersund (13), fabrik i Lit (51 anställda) i Jämtland samt fabrik i Ambjörby (41), Värmland. Företaget omsatte drygt 275 miljoner kr 2012.