Argentinske Jorge Bergoglio vald till ny påve

1:31 min

1,2 miljarder katoliker har fått en ny påve. På onsdagskvällen syntes vit rök från Sixtinska kapellet och senare presenterades den första påven från Latinamerika någonsin: Jorge Mario Bergoglio från Argentina. Ett oväntat val som också kom ovanligt snabbt.

Den franske kardinalen Jean-Louis Tauran kungjorde namnet på den nye påven strax efter 20-tiden från Peterskyrkans balkong. Han inledde traditionsenligt med att säga:

– Habemus Papam! Vi har en påve!

God kväll, hälsade den nye påven Franciskus på italienska. Klädd helt i vitt med en liten kalott på det kala huvudet mötte jesuitprästen folket på en fullpackad Petersplats i Rom.

Tiotusentals jublande hälsade den nyvalde påven, en man av folket som levt mycket påvert, lagat sin egen mat och som biskop inte ens hade chaufför.

Han har gjort sig känd för sin kamp för social rättvisa. I Latinamerika grundades den starka befrielseteologin inom katolska kyrkan, som betonar vikten av rättvis fördelning.

I sitt första tal manade den nye påven att världen bör välja en mer kärleksfull väg. Han välsignade de tiotusentals som samlats i den kyliga regniga Romkvällen och som samfällt tystnade i bön tillsammans med sin nye ledare.

Denne 266:e påve Franciskus är den förste som väljs från Latinamerika. Över Petersplatsen viftades det med blåvita argentinska fanor. Argentina är ett land som är mycket mer känt som sekulärt än hemvist för många katoliker.

Påven tar över efter Benedictus XVI, som är den förste påve som avgått från sin post.

– Bröder och systrar, tack, nu ska jag lämna er och i morgon ska jag be till jungfrun, hälsade påven Franciskus innan han lämnade balkongen ovan Petersplatsen.

Ulla Gudmundsson, Sveriges ambassadör vid Vatikanen, tycker att rätt kandidat fick jobbet.

– Världen var redo för en icke-europeisk påve. Jag tror att det är viktigt för en kyrka där tyngdpunkten mer och mer har flyttats utanför Europa, säger hon till TT.

– Det viktiga är att man har valt en påve som inte kommer från den rika västvärlden, utan den tredje världen. När man för första gången gör det känns det naturligt att man väljer en latinamerikan med tanke på hur stor den katolska kyrkan är där.

Hennes intryck är att Jorge Mario Bergoglio har en lämplig personlighet.

– Mitt intryck är att det är en mycket varm och opretentiös person som når fram till människor. Det är en primär egenskap för en påve, säger Gudmundsson.

Hon tillägger också att valet av påvenamn är intressant. Det för tankarna till helgonet Franciskus som levde i ödmjukhet och fattigdom.