Stöd till långtidsarbetslösa ska granskas

2:06 min

Regeringen ska granska om det förekommer fusk eller överutnyttjande bland arbetsgivare som får stöd när de anställer långtidsarbetslösa, eller personer med nedsatt arbetsförmåga. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström vill bland annat ta reda på om arbetsgivare utnyttjar Fas 3, eller sysselsättningsfasen.

– Det som är angeläget för de i sysselsättningsfasen är att de får en bra kvalité och en bra kontakt med arbetsmarknaden. Det får inte förekomma någon som helst form av utnyttjande av människor. Skulle det förekomma ska de företagen stängas av. Så fuskare ska vi inte ha med att göra, helt enkelt, säger Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.

Hillevi Engström har tillsatt en utredning som under ett år ska kartlägga, granska och sedan komma med förslag mot eventuellt fusk eller överutnyttjande när det gäller de olika statsstöden till arbetsgivare som anställer långtidsarbetslösa eller personer med nedsatt arbetsförmåga.

I granskningen ingår bland annat de omdiskuterade stöden till arbetsgivare inom Fas 3. Men även lönebidrag och Nystartsjobb, till exempel.

Utredaren ska också granska verksamheten med så kallade kompletterande aktörer, alltså externa jobbcoacher och etableringslotsar som får betalt av Arbetsförmedlingen att förmedla jobb.

– Varje gång man hanterar stora belopp så finns det alltid risk för ett överutnyttjande eller för att det fuskas.

– Vi kontrollerar ju regelmässigt till exempel a-kassa och aktivitetsstöd, men vi har inte haft någon stor utredning på det här området.

Förra året betalade staten ut 21 miljarder kronor i olika stöd till arbetsgivare och anordnare. En ökning med 6 miljarder sedan 2007. Jämförelsen går inte att göra rakt av eftersom regler och stöd ändrats, men enligt Hillevi Engström beror ökningen inte på att regeringen gjort det för enkelt att få olika slags stöd.

– När vi ser att det handlar om stora summor så är det viktigt att det hamnar hos människor som har rätt till de här beloppen. Arbetsgivare som anställer funktionsnedsatta ska ha rätt till ersättningar men de ska komma till rätt person.

Har det blivit för enkelt, som arbetsgivare, att få stöd?

– Nej, det tycker jag inte. Men vi har också sätt att vi har haft en stor utmaning under de krisåren som vi fortfarande är kvar inom. Och vi kan se att väldigt många människor med funktionsnedsättning fått ett jobb, till exempel med lönebidrag.