
Khemiris öppna brev till Ask fortsätter att spridas
Jonas Hassen Khemiris artikel, formulerad som ett öppet brev till justitieminister Beatrice Ask, fick en enorm spridning på nätet när den publicerades på DN:s kultursidor i går, och den fortsätter att spridas. Artikeln, som handlar om poliskontroller i tunnelbanan i jakten på personer som nekats uppehållstillstånd i Sverige, har nu fått över en halv miljon klick.
”Jag skriver till dig med en enkel önskan, Beatrice Ask. Jag vill att vi byter skinn och erfarenheter.” Meningarna kommer från författaren Jonas Hassen Khemiris uppmärksammade artikel i DN:s kulturdel som publicerades i går.
I artikeln föreslår Khemiri att han och Beatrice Ask ska byta skinn för en dag, för att hon ska förstå hur det känns att bli diskriminerad och särbehandlad på grund av sitt utseende.
Beatrice Ask svarade i morse på Jonas Hassen Khemiris öppna brev i SVT:s Gomorron Sverige.
– Polisen måste naturligtvis vara lyhörd. Om det blir mer missuppfattnignar än resultat av det arbete man bedriver, är det riktigt. Sedan finns det alltid skäl att granska hur polisen arbetar, och det finns möjligheter att pröva, men vi diskuterar också om vi behöver en särskild myndighet och annat, sa Ask bland annat då.
När Khemiris artikel publicerades i går fick den ett enormt genomslag på nätet, och spridningen har fortsatt i dag. Enligt dn.se hade artikeln i går kväll fått över 250 000 klick - i dag har den fått över en halv miljon klick.
Den har blivit en viral succé, säger Hampus Brynolf som är chef för digital strategi på företaget Intellecta. Han står bakom verktyget Twittercencus som mäter och kartlägger aktiviteten på Twitter i Sverige, och enligt Brynolf har Khemiris artikel fått ett enormt genomslag där.
– Den sprider sig i alla kluster, även in i ungdomsgrupper. Den har nått bortom den man kan kalla Stockholms kulturelit, den läses och delas mycket bredare.
Under gårdagen och i dag är en av de mest använda hashtagarna på Twitter #bästabeatrice, där svenskar delar med sig av sina egna historier om vardagsrasism.
På Facebook har Khemiris artikel delats drygt 30 000 gånger, den har fått nära 90 000 så kallade likes och drygt 12 000 kommentarer. På Twitter har länken till artikeln delats 6 377 gånger under torsdagseftermiddagen, men det är förmodligen en mycket högre siffra, eftersom många delar bitly-länkar och annat som förkortar ursprungslänken.
Finns det något som kan jämföras med detta?
– Nej, inte när det gäller svenska kulturartiklar, säger Hampus Brynolf.
Anledningen till att just Khemiris artikel fått sådant massivt genomslag, beror enligt Brynolf först och främst på texten.
– Det är en fantastiskt bra text. Egentligen uppfyller den inte alla kriterier för vad som brukar delas på nätet, men den är välskriven, den vänder sig till en konkret person och den har ett litterärt driv.
Att den fått så stor spridning bland olika grupper, eller ”kluster” på Twitter kan även förklaras med att twittrare med många följare har delat artikeln.
– Bryggorna i den svenska twittersfären är ett antal kändisar med många följare. Om en delning ska förflytta sig över klustergränser krävs det en till exempel en Jonas Gardell eller en Magnus Betnér, säger Hampus Brynolf.
Här kan du läsa Jonas Hassen Khemiris artikel och här kan du se Beatrice Asks svar på den i SVT.
Julia Milder
Ekot