Äldre män smittar sydafrikanska flickor med hiv

1:23 min

I Sydafrika är mer än var fjärde skolflicka hiv-smittad. När det gäller pojkarna är siffran enbart fyra procent. Det framgår av en ny rapport, som lägger skulden på äldre män för att de unga flickorna är smittade.

Det är landets hälsominister som publicerar de nya siffrorna.

– Det är ju helt klart att det inte är unga killar som ligger med de här flickorna, det är gamla män. Vi måste ta avstånd från så kallade "sugar daddies" som förstör våra barn, sa hälsoministern Aaron Motsoaledi enligt tidningen The Sowetan.

Sugar daddies är äldre män som ger unga flickor lite pengar eller presenter för att få ha sex med dem.

Siffrorna över hur många unga flickor i Sydafrika som gör abort är också alldeles för höga, enligt ministern. 77 000 år 2011, en siffra vi måste få stopp på. Vi kan inte längre leva så här, sa Motsoaledi.

En del av flickorna som kom för att göra abort var mellan 10 och 14 år. Tidningen Mail&Guardian skriver att äldre män som förser unga flickor med saker i utbyte mot sex har blivit en slags accepterad subkultur i landet. Det kan handla om kredit till mobilen, kläder eller hyran till ett studentrum. Och det händer över hela landet, på landsbygden och i skolor och på universitet.

Organisationer som arbetar med hiv i Sydafrika påpekar att just eftersom det handlar om unga flickor och äldre män så förvärrar det spridningen av hiv, eftersom de unga flickorna är i en beroendeställning där de inte vågar kräva säkert sex.

Sydafrika har en av de högsta siffrorna i världen för hiv- och aids-smittade. Men dödligheten i sjukdomen har minskat de senaste åren, tack vare världens största bromsmedicin-program: 1,7 miljoner människor som får bromsmediciner.

Nyligen har hälsoministeriet försökt införa åtgärder i skolorna, som frivilliga hiv-tester och på förslag finns att dela ut gratis kondomer i skolorna.

Men siffrorna för hur många unga flickor som är smittade såg ungefär likadana ut för åtta år sen, så det är ett stort misslyckande att landet inte har lyckats göra något åt spridningen bland ungdomar.