NY PÅVE

Valet av Franciskus I överraskar dalakatoliker

1:25 min

För många av medlemmarna i katolska församlingen i Dalarna var det ett glädjande besked att valet av ny påve föll på argentinaren Jorge Mario Bergoglio. Katolska församlingen har 700 medlemmar i Dalarna och 30 olika nationaliteter finns representerade.

– Ja det var en överraskning, det var ingen tippad person. Överraskande att han är 76 år, att han är jesuit, att han inte är europé, att han är från Argentina, säger Bo Hellman som är aktiv katolik i den katolska församlingen i Dalarna.

Varför är det överraskande?
– För att det blir ett annat fokus i kyrkan nu, tror jag. Han kommer att tillföra en annan världsdel och den problematik som finns där, så som fattigdom och social misär, till kyrkan.

Hur påverkar den nye påven er i församlingen i Dalarna?
Det påverkar direkt på så sätt att man ber för den nye påven i varje mässa. Dessutom tror jag att många latinamerikaner i vår församling är extra glada idag.

Av många beskrivs den nye påven Jorge Mario Bergoglio som en mycket ödmjuk person, en som bryr sig om de fattiga. Samtidigt beskrivs han som traditionellt konservativ. Exempelvis är han mot homosexualitet och abort. Men någon större förändring i de åsikterna var inte heller väntat, menar Bo Hellman.

– Det är ju kyrkans grundhållning. Så i det fallet kan man inte vänta sig att det blir någon förändring genom en ny påve.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sverigesradio.se