"Jag är gay och vill spela fotboll"

1:32 min

I en undersökning från Ungdomsstyrelsen säger var tionde homo- och bisexuell, som svarat, att de känt sig rädda eller otrygga i samband med idrotten. Thor Asmundsson som är homosexuell och spelar fotboll känner igen sig i det. 

Thor Asmundsson har spelat fotboll större delen av sitt liv. Han har vetat om att han är homosexuell sen han var liten,  men det var det bara några få i fotbollslaget som han ville berätta det för. Bland annat på grund av att det var en sån macho-stämning, säger han.
– Det var väl ibland när man satt i omklädningsrummet efter matchen och det diskuterades flickvänner och krogen och så skulle man ut och ragga tjejer. Och då fick man ju sitta där och försöka hålla god min. I och med att jag inte var öppen.

I en undersökning från Ungdomstyrelsen - där den fått in svar från över 2 000 unga - så säger var tionde homo- och bisexuell som svarat att de känt sig rädda eller otrygga i samband med idrotten. När det gäller heterosexuella i undersökningen så är det en på hundra som svarat så. Bortfallet i den här undersökningen är stort - bara 52% av de tillfrågade har svarat. Men resultatet ligger i linje med andra undersökningar - från bland annat ungdomsstyrelsen och Riksidrottsförbundet.

Thor Asmundsson förstår att det är många som känner sig otrygga.
– Det är ju många som får stå ut med en massa saker för att man är öppet gay. Man får hånfulla kommentarer, mycket sånt, man blir utfryst, säger han.

Karin Mattsson Weijber, som är ordförande för Riksidrottsförbundet, tycker det som Thor berättar är fruktansvärt.
– Det tycker vi är oacceptabelt, oavsett skäl till det. 

Hon säger att det är bra att det kommit fram siffror på problemet.
Det är ju nånting som vi definitivt måste jobba med. Vi visste det sen tidigare, men de här uppgifterna belägger den insikten, säger hon.