#BästaBeatrice

Khemiri om #BästaBeatrice: "Otroligt hedrande och mäktigt att människor tar stafettpinnen"

3:08 min

Det har varit ett par omtumlande dygn för författaren och dramatikern Jonas Hassen Khemiri som skrev ett öppet brev till justitieminister Beatrice Ask om poliskontroller och vardagsrasism. Brevet är på väg att bli den artikel som spritts mest på facebook någonsin, och på twitter och i bloggar delar tusentals människor med sig av sina berättelser i ämnet. På torsdag afton anlände han till Umeå för att på Littfest prata om Riksteaterns dramatisering av hans bok ”Jag ringer mina bröder” som visas i stan och P4 Västerbotten mötte Khemiri på flygplatsen.

– De senaste 48 timmarna har varit lite bisarra därför att jag publicerade det här öppna brevet i går, och jag har väl egentligen aldrig publicerat något som har fått så stora reaktioner så det känns lite omtumlande just nu, säger Jonas Hassen Khemiri när han på torsdag afton anländer till flygplatsen i Umeå på dit han kommit för att prata om sin nya pjäs vid litteraturfestivalen Littfest.

Författaren och dramatikern Jonas Hassen Kemiri har gett sig in i debatten om Reva-projektet som handlar om polisens sökande efter människor som vistas illegalt i Sverige.

I sitt brev till justitieminister Beatrice Ask som publicerades i DN i onsdags vill han att de ska byta kropp, för att hon ska förstå vardagsrasismen och hur det känns att bli särbehandlad på grund av sitt utseende.

Khemiri tror själv att texten fått ett sådant genomslag på grund av att den beskriver verkligheten för många.

– Jag tror att det helt enkelt är så att väldigt många människor känner igen sig i mina upplevelser. En återkommande sak i reaktionerna har varit att folk känner sig mindre ensamma med sina upplevelser. Det här finns faktiskt, jag är inte galen som har känt det.

Enligt sajten Ajour.se är brevet på väg att bli den mest delade artikeln i Sverige någonsin. Twitteranalytikern Hampus Brynolf säger till DN att den har nått i stort sett hela svenska twitter. Khemiri själv ser brevet som en början till något större.

– Jag ser den här texten som någon slags stafettpinne och det är otroligt hedrande och mäktigt att se att folk tar den stafettpinnen och gör något annat av den. Det har skapats en hashtagg på twitter nu, (#BästaBeatrice), där människor berättar om sina upplevelser av förtryck och diskriminering.

– Det är så magiskt för det visar att vi är redo att ta det till nästa nivå, säger Jonas Hassen Khemiri.