Dåliga bostäder upprör ryssarna mest

2:35 min

Det senaste året har Ryssland upplevt de största regimkritiska demonstrationerna på mycket länge med krav om mer demokrati. Men den fråga som i själva verket berör ryssarna allra mest är den om dåliga bostadsförhållanden och stigande hushållsräkningar.

I staden Noginsk några mil öster om Moskva har invånarna gått samman för bättre levnadsstandard.

– Mögel, ser du möglet. Det bor ett barn här, säger Irina Rjabova som delar lägenheten i utkanten av staden Noginsk, fem mil från Moskva, med sin dotter, svärson och sitt barnbarn, 8 år.

I trapphuset lossnar bitar av väggarna när man nuddar vid dem och ovanför spisen i Irinas kök växer mögelsvampar.

Hon tar tag i min arm och skjuter mig framför sig till sovrummet. Därifrån taket droppar det smältvatten i Irinas ansikte när hon sover.

I tre år har hon och grannarna bett kommunen att laga taket men ingenting har hänt, förutom att kostnaden för att bo här har stigit.

– Vad är det de tar betalt för egentligen, undrar Irina Rjabova, hotellstäderska.

Tegelhuset i Noginsk är kanske ett skräckexempel, men boendeförhållanden och ständigt stigande hushållsräkningar är enligt opinionsundersökningar en av de frågor som berör ryssar mest, mycket mer än till exempel bristande demokrati. Och nu har president Vladimir Putin slagit näven i bordet.

– Har ni blivit tokiga, undrade president Vladimir Putin nyligen när han fick höra av ansvarig minister att de kommunala avgifterna i vissa delar av landet stigit med 225 procent.

Och så gav han order om kompensation till de värst drabbade och ett tak för avgiftshöjningar.

– Återställ ordningen. Fort ska det gå, sade Putin.

– Det är mycket bra att Putin har tagit tag i det här, säger Irina Rjabova i Noginsk.

Hennes förtroende för presidenten är fortfarande stort och skulden för höga räkningar och dålig standard lägger hon och andra Noginskbor i första hand på de lokala politikerna.

Hennes granne Jurij Jurchanov bjuder in till den traditionella pannkaksfesten, Maslenitsa, som hålls varje år inför den ortodoxa fastan.

– Det blir pannkaksservering och så kommer vi att elda upp fågelskrämmor i form av stadens ledning, säger han.

Här kopplar man samman boendeproblemen med den utbredda korruptionen bland lokalpolitiker och tjänstemän. Och nu har en folkrörelse växt fram kring bland annat den här frågan där de boende hjälper varandra med att få rätt mot makthavarna.

– Vi hjälper människor att försvara sina rättigheter, säger Noginskbon Valerij Mstislavtsev.