Sandö/Västernorrland

Coola matteelver älskar pi och tävlar i Pythagoras Quest

1:13 min

Vallaskolan från Sollefteå tog hem segern när mattetävlingen Pythagoras Quest för niondeklassare avgjordes igår. De tre tävlande går nu också vidare till riksfinalen i matte i Malmö i maj.

Pi är en matematisk konstant som bland annat representerar förhållandet mellan en cirkels omkrets och diameter. Dess värde avrundat till 15 decimaler är: 3,141 592 653 589 793 men det är ju förstås bara en avrundning. Är man mattenörd som Stina Nordlander från Högakustenskolan i kramfors så kan man 60 decimaler!

Stina var en av de tävlande igår när mattetävlingen Pythagoras Quest avgjordes på Sandö räddningsgymnasium. Det är en nationell tävling men det var första gången man tävlade i Västernorrland och bara fyra tremannalag från tre skolor i Ångermanland tävlade. Nästa år hoppas arrangerande Sandö räddningsgymnasium på fler.

– Tävligen gick bra och det var övervägande mycket hög nivå på kunskaperna, tyckte mattelärare Jonas Gerdin som också älskar talet pi. Så mycket att han för att fira internationella pi-dagen (14/3) hade beställt hem pi-tårtor till eleverna och till de tävlande.

Mer om hur det gick och varför matte egentligen är ganska coolt kan ni höra om ni lyssnar på reportaget här intill.