Malmö

Försenade bussar förvärrar dagisbrist

1:58 min

Det tar lång tid att bygga nya förskolor i Malmö. Under tiden används bland annat förskolebussar. Men nu har ett inköp av 15 nya bussar blivit rejält försenat.

– Vi har använt nästan all vår föräldraledighet, men det finns lite kvar så min fru ska börja sin föräldraledighet och jag ska börja jobba i april, berättar Misikir Elwert som besöker Garaget på Lönngatan tillsammans med dottern Eleni.

Han och hans fru hade velat ha plats på förskola till Eleni i april, men det var inte möjligt. Istället får de nu använda det sista av sina föräldrapenningsdagar. Efter sommaren måste de få plats för dottern.

Ungefär då hade också kommunen tänkt ha 15 nya förskolebussar igång, med plats för omkring 300 barn. Men så blir det inte. Upphandlingen överklagades av företaget Helmark Buss. Företaget fick rätt i förvaltningsrätten, vilket kraftigt har försenat inköpet.

– Jag har full förståelse för att det här är ett bekymmersamt läge. Men vi måste samtidigt vara professionella i vår upphandling och väga in alla aspekter när vi tittar på det, säger Mats Linderholm, vd för Visab, det kommunala bolag som köper in bussarna.

Trots att Helmark Buss fick rätt i domstolen, vill kommunen inte fullfölja upphandlingen och låta företaget vara med. Anledningen är att kommunen inte anser att Helmark Buss har tillräckligt med kapital för att klara leveransen.

– De har ett eget kapital på runt 500 000 kronor. Problemet är att de ska köpa in ett chassi som de ska bygga på. Då ska de ligga ute med de pengarna under en sju-åttamånadersperiod innan slutleverans sker, säger Mats Linderholm.  

Kommunen tror helt enkelt inte att Helmark Buss har tillräckligt med likviditet för att klara av investeringen innan de kan leverera och få betalt av kommunen.

Istället gör nu kommunen om hela upphandlingen, med ett nytt upplägg där chassi och påbyggnad upphandlas var för sig. Därmed kan de 15 förskolebussarna tidigast börja rulla i mars-april nästa år, förutsatt att ingen överklagar upphandlingen.

Samtidigt pågår jakten på nya förskoleplatser till Malmös växande barnaskara. Richard Orange som också besöker Garaget på Lönngatan har fått plats till sin flicka Eira, men förstår inte varför. 

– Jag förstår inte varför jag har fått plats. Många andra människor har anmält tidigare än jag. De har inte fått plats, de säger till dem att du ska inte få plats förrän i augusti. Jag tror inte att det finns något system, säger han.