arbetsmarknad

Jonas utförsäkrades trots att han var sjuk - fick leva på 3500 kronor

1:18 min

Runt 70 000 personer har utförsäkrats sedan den nya sjukförsäkringsreformen gick igenom 2008. En av dem är Jonas som bor i ett samhälle utanför Borås och som är psykiskt sjuk. I december blev han av med sin sjukpenning och har sedan dess tvingats leva på 3500 i månaden.

Jonas jobbade som sjuksköterska när det en dag bara tog stopp.

– Jag sprang från arbetsplatsen och ut i skogen, jag fixade inte att vara kvar för jag hade sådan enorm ångest.

För Jonas blev det här starten på många års kaos och alkoholmissbruk.

– Tanken var att jag skulle dö. Det var det jag skulle göra. Det var min plan, jag skulle ha det så bara.

Utförsäkrad
För några år sedan kom läkarna fram till att Jonas har bipolär typ 2, en form av manodepressiv sjukdom som gör att han är omväxlande manisk och deprimerad. Läkarna anser inte att han klarar ett arbete i nuläget. Men i december blev Jonas utförsäkrad.

-- Jag har ju lyft mig, sakta men säkert, med hjälp av andra och kämpat hårt och är stolt över det, men jag är inte framme ännu. 

Efter en tre månader lång utredning har Arbetsförmedlingen kommit fram till samma sak. Jonas är för sjuk för att kunna jobba och han ska nu få tillbaka sin sjukpenning. Men under tiden har han tvingats leva på 3 500 kronor i månaden och har varken haft pengar till hyra eller mat.

– Det är ju en reell stupstock. Från ena dagen till den andra säger man att "nu klarar du av att jobba", precis som om hälsa skulle hänga på ett datum. För mig har det känts som ett straff, säger Jonas.

Gröt och nudlar
Jonas och hans sambo Maria har på grund av sjukdom stått utanför arbetsmarknaden i flera år och deras ekonomi har därför varit ansträngd länge. När Jonas blev utförsäkrad ansökte de om gemensamt försörjningsstöd, socialbidrag, men fick avslag. Bland annat eftersom de tidigare fått lån och gåvor som registrerats som inkomst på deras konto.

– Min mamma skickar matpaket ibland. Vi lever på havregrynsgröt, varma-koppen-soppor som folk skickar, och nudlar. Vi har inte råd att äta en riktig middag, säger Maria.

– Vi har ändå haft tur som har fått hjälp av anhöriga. Om man tittar sig omkring här, micron är en gåva, bordet är en gåva, soffan är en gåva. Alla har inte den turen, säger Jonas.