Nyttigare chokladpaj med tofu

Chokladpaj med nyttigare ingredienser än vanligt.

Pajskal
2dl mandelmjöl
3/4dl stevia
100g mjölkfritt margarin

Blanda samman allt till en deg och tryck ut i formen. Grädda 10-15 minuter i 175 grader. Håll koll på färgen eftersom mandelmjölet bränns snabbt. Lägg gärna över lite folie. Botten ska vara genomgräddad när den tas ut. Du kan byta ut mandelmjölet mot annat mjöl, stevian mot vanligt socker och margarinet mot riktigt smör om du vill.

Alternativ pajbotten
10st dadlar
2-3dl mandelmjöl

Kärna ur dadlarna. Lägg den i en mixer och mixa till en jämn pasta. Tillsätt mandelmjöl tills du får en deg. Tryck ut degen i formen och ställ i kylen att stelna.

Fyllning
270g Tofu (1pkt)
1tsk kakao
3/4tsk vaniljextrakt
2msk mjölk (jag använde havremjölk)
1 nypa salt
200g mörk choklad
2msk agavesirap

Bryt tofun i bitar och lägg dem i mixern. Mixa till en smulig massa. Smulorna ska vara så små som möjligt. Tillsätt kakao, vaniljextrakt, mjölk och salt. Mixa allt så att det blandas ordentligt. Smält chokladen över vattenbad. Häll chokladen i mixern och mixa ihop allt till en jämn kräm. Tillsätt agavesirap och mixa ytterligare någon minut. Häll smeten i det färdiga pajskalet och ställ in i kylen för att stelna. Den stelnar på kanske 30-60 minuter. Ta ut och skär i bitar. Jag tycker pajen är mäktig så jag skulle skära denna pajen i 8-10st bitar.

Danielle Schill