Många ensamma flyktingbarn försvinner spårlöst

2:08 min

På bara ett år har antalet ensamkommande flyktingbarn som försvunnit i Sverige nästan fördubblats, rapporterar P1-programmet Kaliber. Över 1 000 barn som ensamma kommit till Sverige för att söka asyl har försvunnit under de senaste fem åren. Enligt polisen utsätts de här barnen för stora risker.

– Man riskerar att hamna i kriminalitet eller att utnyttjas i svartarbete, eller så finns alternativet att man måste prostituera sig, säger Kristina Hallander Spångberg, som är chef på gränspolisen i Malmö.

317 ensamkommande flyktingbarn försvann här i Sverige förra året, enligt Migrationsverkets siffror. Det är nästan dubbelt så många som året innan.

Vad ökningen beror på har de berörda myndigheterna ingen förklaring till.

En del barn avviker innan de ens sökt asyl och andra efter att de fått ett negativt besked av Migrationsverket.

16-åriga Jawad lämnade sitt transitboende för ett år sedan, då han fått reda på att han inte skulle få stanna i Sverige.

– Det var svårt. Jag kände ingen här. Jag lämnade boendet och gick till kompisar. Två, tre dagar med en kompis och två, tre dagar med en kompis. Jag bodde några dagar med en familj, säger han.

Efter att barnen lämnat sitt boende är det polisens ansvar att försöka hitta dem. Men gränspolisen prioriterar endast dem som har fått beslut om att avvisas. De andra barnen letar man inte ens efter, säger polischefen Kristina Hallander Spångberg.

– Det finns i princip inget att göra. I vissa av ärendena finns inte ens något signalement på barnet. Ingen identitet, inga uppgifter om anhöriga. Och transitboendet har inga uppgifter om dem, så vi har inget att arbeta med.

På organisationen Ecpat, som jobbar mot människohandel, är generalsekreteraren Helena Karlén kritisk till att så många flyktingbarn kan försvinna varje år.

– Hade det här varit svenska barn tror jag att det hade varit betydligt mer ramaskri. Det hade varit stora eftersökningar och pådrag runt om i landet för att leta efter de här barnen och identifiera dem och se till att de fick sina rättigheter tillgodosedda, säger Helena Karlén på Ecpat.