Bildt ska ha läckt hemlig information till CIA

1:00 min

UPPDATERAD. Carl Bildt ska ha läckt information till USA från hemliga förhandlingar efter det svenska valet 1976. Det enligt uppgifter från Wikileaks som Aftonbladet publicerar idag.

– Det är problematiskt om en utländsk underrättelsetjänst vet om hur den svenska regeringen ska se ut innan det svenska folket, som har valt partierna som ingår i regeringen, får veta det, säger Pär Dahlieus som är statsvetare på Försvarshögskolan.

Efter valet 1976 hölls hemliga förhandlingar mellan de borgerliga partierna om hur Sverige skulle styras, och hur man tänkte kring den känsliga kärnkraftsfrågan.

Med på mötena satt den då 27-årige Carl Bildt, som vad assistent till den dåvarande moderatledaren Gösta Bohman. Carl Bildt läckte information till USA, information som sedan hamnade på amerikanska underrättelsetjänsten CIA:s bord.

– Det är klantigt av Carl Bildt att läcka information under de känsliga förhandlingarna. Det hade nog kunnat spä på konflikter som redan fanns mellan regeringsbildarna, säger Pär Dahlieus.

Carl Bildt förnekar påståendena:
– Aftonbladet påståratt det är några hemligheter jag meddelat, men det finns ju inga hemligheter överhuvudtaget, säger Carl Bildt till Ekot.

Billy Abraha
billy.abraha@sverigesradio.se