44-åringen häktad för sexuellt tvång

1:55 min

Örebro tingsrätt har häktat den man som misstänks för sexualbrott mot två unga flickor. En av dem är den 13-åriga flickan från Kumla som för en vecka sedan tros ha tagit sitt liv.

Mannen häktades på den allvarligare misstankegraden – sannolika skäl. Orsaken är att domstolen anser att det finns risk för att mannen kan undanröja bevis och begå ytterligare brott.

Åklagaren i Kumlafallet kan se ett tydligt samband mellan flickans chatt med den misstänkte mannen och hennes förmodade självmord.

– Tyvärr ser vi ett samband mellan chatten och självmordet. Det framgår av chattsidorna, säger åklagaren Pia Åsberg.

Enligt åklagaren har mannen utsatt en minderårig flicka för sexuellt tvång, och utnyttjat henne för sexuell posering via internet. De här brotten ska mannen gjort sig skyldig till under en fyradagarsperiod i början av mars. I direkt anslutning till detta tros offret, den 13-åriga flickan från Kumla, ha tagit sitt liv.

Enligt åklagaren kan brottsrubriceringen mot mannen förändras, men hon anser inte att det rör sig om vållande till annans död.

– Nej, det går nog dessvärre inte. Visserligen ser jag en stark koppling, som också framgår av de här chattsidorna, att de förekommer uppgifter från flickan om de här funderingarna och ändå så fortsätter chatten på ett obehagligt sätt, säger Pia Åsberg.

Häktningen gäller även ett sexuellt ofredande mot en annan flicka, som ska ha skett i slutet av januari.

Den nu häktade mannen är i medelåldern och hemmahörande i Västsverige. I förrgår anhölls och greps han. Under ett långt förhör i går eftermiddag fick mannen ta del av de anklagelser som riktas mot honom.

Då, precis som vid dagens häktningsförhandling, nekade han till brott.

Samtidigt ska ytterligare polisanmälningar mot mannen nu ha kommit.

– De kom in tre nya anmälningar i går som ska över till mig, säger åklagaren Pia Åsberg.

Polisen misstänker att fler personer kan ha utsatts för mannen, men vill för tillfället inte säga något om vad som händer i utredningen.

– Jag vill inte säga vad som framkommit i förhör. Vi fortsätter att bearbeta information som vi har och undersöka datorer och annan teknisk utrustning, säger Örebropolisens presstalesman Mats Nylén.