"Någon måste ta ansvar för barn som försvinner"

1:33 min

Antalet ensamkommande flyktingbarn som försvinner i Sverige har fördubblats på bara ett år. 317 barn försvann under 2012, rapporterar P1-programmet Kaliber i dag. Ingen myndighet vet var barnen är eller hur man ska nå fram till dem. Just nu utreds ansvarsfrågan för de här barnen på länsstyrelsen i Stockholm. Enhetschef Christian Foster är orolig över utvecklingen.

– Det vi ser på siffrorna från Migrationsverket är att det är en alarmerande situation och att vi måste agera nu, säger Christian Foster på länsstyrelsen.

Kalibers granskning visar att den ansvarskedja som ska skydda barnen inte räcker hela vägen fram. Christian Foster tycker det är på tiden att se över var det brister.

– Om barn avviker ska vi också ha en uppfattning om vem som gör vad. Vart tar barnen vägen? Är de utsatta för människohandel? Har de avvikit på eget bevåg? Vad är det som har skett? Det är en fundamental självklarhet tycker jag, att barn ska inte försvinna i vårt land, säger han.

I samma hus som enhetschefen Christian Foster finns handläggaren Ingrid Åkerman, som nyligen gjort en omfattande rapport om barn som utsatts för människohandel i Sverige.

Hon ser tydligt hur de berörda myndigheterna har svårt att samverka.

– Den här kedjan brister, barnen faller mellan stolarna. Det är fullkomligt absurt att om ett barn försvinner och man gör en polisanmälan, då läggs det här barnet på någon lista hos polisen, där man inte allvarligt eftersöker det. Det är klart att det är förskräckligt. Någon måste ta ansvar för vad som händer med de här barnen som försvinner, säger Ingrid Åkerman.

Migrationsminister Tobias Billström (M) säger att regeringen tar den här frågan på största allvar, men samtidigt har han ingen lösning på problemet.

– Det går inte att vara nöjd med att minderåriga avviker och försvinner utan att någon vet vart de har tagit vägen eller om de har det bra. Men samtidigt är det svårt att se hur det här helt skulle kunna undvikas. Det har jag inget omedelbart svar på, säger migrationsminister Tobias Billström.