Cyprioterna tvångsbeskattas trots insättargaranti

Cypern blev i morse det fjärde landet inom eurozonen som räddas med hjälp av nödlån från de övriga euroländerna. Villkoren för räddningspaketet är de hårdaste hittills. Bland annat ska alla som har pengar på banken vara med och betala via en så kallad engångsskatt.

Det är ett mycket högt spel som euroländerna nu satsar på i sina försök att rädda eurozonen undan kollaps.

Morgonens beslut om att spärra alla bankkonton på Cypern och i praktiken konfiskera en del av pengarna riskerar att skapa förnyad oro.

För nu står det ju klart, att den som har pengar på en bank inom eurozonen inte kan lita på att pengarna är säkra. Frågan är om spararna i till exempel jättelandet Spanien litar på europolitikernas försäkringar, att Cypern är ett engångsfall. Eller om de börjar ta ut sina pengar för säkerhets skull.

I morse var de kooperativa bankerna öppna på Cypern. De har öppet på lördagar. De belägrades omedelbart av upprörda kunder som krävde sina pengar. Så bankerna stängde igen efter en timmes kaos.

Den så kallade engångsskatten på bankkonton är till och med mer dramatisk än vad som diskuterats inför finansministrarnas möte. Tidigare har förslagen gått ut på att bara de som har mer än 100 000 euro på banken skulle drabbas. Men nu blir alla som har ett bankkonto av med en del av sina pengar.

Det innebär att den insättargaranti som Cypern har, liksom de flesta andra länder, och som ska skydda småspararnas pengar, i praktiken visade sig innebära en falsk trygghet.

– Skatten blir 6,75 procent på konton med upp till 100 000 euro och 9,9 procent på banktillgångar över 100 000 euro, säger ordförande för eurogruppens finansministrar Jeroen Dijsselbloem.

Sammanlagt handlar det om 5,8 miljarder euro som på det här sättet dras från de cypriotiska bankkontona.

Det cypriotiska parlamentet kommer att stifta en lag om den nya engångsskatten över helgen. Pengarna kan inte heller tas ut via internet eftersom de redan är frysta på kontona.

Jeroen Dijsselbloem förklarade den unika åtgärden med att den cypriotiska banksektorn i förhållande till Cyperns bruttonationalprodukt är enormt stor. Därför behövdes en särskild lösning, sa Dijsselbloem.

Den största delen av det cypriotiska räddningspaketet kommer i form av nödlån finansierade av EU:s räddningsfond och Internationella valutafonden – tio miljarder euro.

Bolagsskatten på Cypern ska också höjas från 10 till 12,5 procent. Med räddningslån och skatter kommer Cyperns ekonomi att förstärkas med sammanlagt 17 miljarder euro.

Det är precis så mycket Cypern totalt behöver, sa Cyperns finansminister Michalis Sarris i natt.

Finansministern försöker lugna de upprörda spararna med att de kommer få ersättning i form av bankaktier motsvarande den summa som försvinner i och med den här engångsskatten.

– Utbytet av den här skatten mot aktier i de berörda bankinstitutionerna innebär en kursstegringspotential, säger Michalis Sarris.

Inget annat euroland i kris har behövt ta till så extrema åtgärder som att göra en direkt indragning av insatta pengar som finns på bankkonton.

Men det fanns inget annat alternativ, säger EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn.

– Det skulle ha varit en mycket kaotisk situation i Cypern och det skulle ha haft mycket stora konsekvenser för Cyperns ekonomi, och också turbulens för andra delar av euroområdet, säger Olli Rehn.