Republikanerna står kvar vid politiken

2:06 min

Det konservativa politiska USA och Republikanska partiet har samlats till stormöte i Washington för att diskutera vägen vidare efter förlusten i presidentvalet förra året. Slutsatsen från mötet är att det inte finns några krav på att ändra grunderna i politiken, valförlusten till trots, men flera splittrande frågor.

CPAC, Conservative Political Action Conference, samlas i en helt annan stämning än förra gången - då var det segervisst, nu är det sökande.

Känslan på mötet är partistämma - bara större och mer av allt, jämfört med till exempel Sverige, men här samlas lokalpolitikerna och gräsrötterna tillsammans med ”the big shots” - de som kommer i de blanka, svarta, skottsäkra bilarna med chaufför.

Mitt Romney, som ju förlorade presidentvalet, var inte tillräckligt konservativ, förslog en av hans konkurrenter, Texasguvernören Rick Perry - men i går höll Mitt Romney tal efter jubelhälsning.

Mitt Romney var rörd och efteråt lät det som allt var förlåtet.

Men Republikanerna är mer eller mindre oense i flera frågor. Hur mycket ekonomin ska stramas åt och hur invandringen ska regleras, till exempel.

Ska kontrollen av vapen skärpas är en annan - CPAC och NRA, den mäktiga vapenlobbyn, samarbetar och ledaren för NRA Wayne La Pierre har talat - kvinnor behöver vapen mot våldtäktsmän - var ett av många exempel för nej till all reglering.

Utrikespolitiken är ett annat besvärligt område. Senatorn Rand Paul blev kallad knäppgök av den äldre kollegan John McCain efter långprat i senaten i protest mot drönarpolitiken. Paul återgäldade i sitt tal på CPAC med att det gamla partiet och blivit stelt och mossbelupet.

Samarbete med demokrater är kontroversiellt - the bad guys - enligt en talare och det har väckt uppståndelse att en samarbetsguvernör, den populäre Chris Christie, inte är inbjuden att tala.

Han är en av de republikanska guvernörer som tänker ta emot statliga pengar för hälsovård till delstatsborna från det kritiserade Obamacare. Andra, som Nikki Hayle i South Carolina, tänker inte göra det. Motivet är det som ekat genom hela mötet - staten ska inte lägga sig i.