Malmö

Lärare tränas för skolskjutning

Malmö förbereder grundskollärarna för en skolskjutning. Taktiken är att stänga in eleverna i klassrummen och barrikadera dörrarna.

I torsdags hittades flera skjutvapen på taket till en skola i Malmö. Det är okänt varför vapnen fanns där, men händelsen väckt oro för en så kallad skolskjutning.

Sedan något år tillbaka har personalen på grundskolorna i Malmö utbildats i hur de ska agera om en skolskjutning inträffar. Det handlar om att "inrymma" klassrummen i stället för att utrymma dem.

– Vi vänder på steken. Tanken är att om någon kommer och hotar är det inte bra att släppa ut alla barn i korridorerna så de springer rakt mot personen, säger Henric Kahlmeter, barn- och ungdomschef i stadsdelen Fosie.

Skolorna arbetar också med avspärrningsutrustning, så att dörrarna till klassrummen inte ska kunna öppnas utifrån.

Ser du någon risk med att samla alla barn på samma ställe?

– Hur man än gör går det inte att garantera att det blir rätt. Vi följer polisens rekommendationer, som baseras på statistik och erfarenhet från USA och Finland.

Utbildningen ges till skolans personal och eleverna är inte inblandade i övningar, inte minst för att det skulle kunna förvirra barnen om när det är läge att utrymma skolan och när man ska stänga in sig, säger Kahlmeter.

TT