Industrifacken säger nej till medlarnas bud

1:14 min

De fem stora fackförbunden inom industrin säger nej till medlarnas lönebud. Arbetsgivarsidans två stora organisationer, Teknikföretagen och Industriarbetsgivarna, säger ja till budet.

Anders Ferbe, förbundsordförande för IF Metall, motiverar fackets nej:

– Löneökningarna är för låga och det saknas mängder av viktiga frågor som vi måste lösa.

Det facket säger nej till är ett lönebud på 5,5 procent under tre år. Från början krävde facken en ettårig avtalsperiod, men utifrån medlarförslaget diskuteras nu treåriga avtal. Fast med det lönebud medlarna lagt kan det bli svårt, menar Cecilia Fahlberg, förbundsordförande för tjänstemannafacket Unionen.

– Med det här budet och den nivå vi sett nu så är det lite mörkare när det gäller tre år.

Arbetsgivarna betonar att lönerna ökat snabbare inom svensk industri än i Europa i övrigt och att kronan har stärkts kraftigt. Medlarnas bud är högt, men man säger ända ja. Anders Weihe är förhandlingschef hos Teknikföretagen och han tror att förhandlingarna kan bli klara i tid.

– Ja, jag tycker att tidsmässigt ligger vi väl i linje med tankegången att vi ska kunna träffa ett avtal runt den 23 april.

Anders Ferbe på IF Metall menar att parterna i dag står rätt långt ifrån varandra. Men han tror på en lösning innan avtalen löper ut.

– Vår utgångspunkt är att vi ska vara klara innan mars är slut.