Obama i Israel - första gången som president

2:19 min

President Barack Obama åker till Israel nästa vecka och under sitt tre-dagarsbesök ska han också besöka palestinska Västbanken. Men från amerikansk sida tonar man kraftigt ner förväntningarna på resan.

Obama har varit två gånger tidigare i Israel, som senator och presidentkandidat, men aldrig efter att han blev vald.

Under hans första presidentperiod gjorde USA ett lite valhänt försök att dra igång fredssamtalen mellan Israel och palestinierna men det rann snabbt ut i sanden. Obamas första fyra år vid makten präglades också av att det var klart dåliga relationer mellan honom och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, bland annat hade Netanyahu svårt att dölja att han helst ville att Mitt Romney skulle vinna presidentvalet i höstas.

Samtidigt påpekas det att det strategiska och militära samarbetet mellan USA och Israel aldrig har varit så nära som under de senaste åren. Ändå är det få eller ingen som väntar sig några större resultat av besöket, till det bidrar att det är en politiskt försvagad Netanyahu som Obama möter.

I en intervju för israelisk tv inför besöket sa Obama att han främst kommer för att lyssna och att han vill etablera kontakt med det israeliska folket, som har en ganska skeptisk hållning till honom, Obamas viktigaste tal kommer också att vara inför studenter i Jerusalem.

Något initiativ när det gäller fredssamtalen lär inte komma, i början av sin presidenttid uppmanade Obama Israel att upphöra med nya bosättningar men det har han slutat med.

En fråga som säkert kommer att stå i centrum är Iran och misstankarna att landet försöker skaffa sig kärnvapen, något som man i Teheran förnekar. Netanyahu har varnat för att Iran kommer att stå på tröskeln till kärnvapen i vår eller i sommar men Obama har tonat ner hotet.

– Det kommer att ta mer än ett år innan Iran kan utveckla kärnvapen, sa Obama i den israeliska tv-intervjun, samtidigt som han upprepade att en militär insats från USA fortfarande är en möjlighet.

Under resan kommer Obama också göra ett kortare besök på palestinska Västbanken där han ska möta president Mahmoud Abbas, han kommer också att göra en snabbvisit till Jordanien.