Ny Sifomätning: S rycker ifrån M

1:18 min

I Sifos väljarbarometer för mars förstärks bilden av en borgerlig allians som vacklar i opinionen. I barometern går Socialdemokraterna framåt med nära fyra procentenheter. Delvis ett resultat av att Löfven varit ute och talat om partiets politik, säger Carin Jämtin, Socialdemokraternas partisekreterare.

– Det är ett år och fyra-fem månader kvar till nästa val och det gäller för oss att fortsätta att arbeta med att Stefan Löfven är ute och presenterar vår politik. Sedan tror jag att det den här mätningen visar kring alliansens resultat är att människor är besvikna helt enkelt på att man inte möter problemen inom jobb- och skolområdet, säger Jämtin.

Socialdemokraternas ökning med 3.7 procentenheter till 35 procent av väljarstödet är den enda statistiskt säkerställda förändringen sedan förra Sifo-mätningen i februari. Enligt väljarbarometern som publicerats i Göteborgsposten och Svenska dagbladet får de rödgröna partierna 49,7 procent av väljarstödet mot alliansens 40 procent.

Både Centern och Kristdemokraterna hamnar återigen under spärren på fyra procent.

Moderaterna som i senaste valet fick 30 procent av rösterna, fick i Sifo-mätningen 27,3 av rösterna.

De låga siffrorna, menar partisekreterare Kent Persson, beror mycket på att vi är mitt i en mandatperiod.

– Ska vi kunna vinna tillbaka väljare från framför allt Socialdemokraterna som vi behöver göra för att alliansen ska vinna valet, då måste vi tillbaka i huvudkonflikten, och den handlar om jobb och ekonomi. Det är valrörelsens viktigaste fråga, säger Kent Persson, Moderaterna.