Omröstning om bankskatt på Cypern skjuts upp

1:07 min

På Cypern växer nu motståndet mot uppgörelsen om nödlån, som även innebär att alla som har pengar insatta på cypriotiska bankkonton måste betala en skatt på minst 6,75 procent på kapitalet. Cyperns parlament ställde i dag in sitt planerade extramöte om skatten.

Parlamentet skulle samlas till extramöte i dag för att rösta om att införa en extra bankskatt, som är en förutsättning för att landet ska få nödlån på tio miljarder euro.

Ett nytt möte är planerat i morgon. Men hur det kommer gå då är oklart.

Cyperns parlament har 56 ledamöter. Inget parti har absolut majoritet och företrädare för flera partier har samlats i dag för att formulera sina ståndpunkter om den kontroversiella engångsskatten.

Minst tre partier rapporteras ha sagt att de inte kommer stödja planen och det finns redan uppgifter om planerade demonstrationer på tisdag mot ett eventuellt beslut.

Extraskatten blir 6,75 procent på det sparade beloppet på konton med upp till 100 000 euro. På sparbelopp över 100 000 euro blir skatten 9,9 procent.

Av storspararna beräknas runt hälften vara rika ryssar. Men de flesta som drabbas av engångsskatten är vanliga cypriotiska småsparare.

Många har under helgen försökt ta ut pengar från sina konton, men beloppen som ska gå till skatten ska har redan frysts på kontona.