Tyska krav bakom upplägget på Cyperns nödlån

1:31 min

Upplägget för EU:s nödlån till Cypern är bland annat ett resultat av hårda krav från den tyska politiska oppositionen. Lånepaketet måste nämligen godkännas av den tyska förbundsdagen och de tyska Socialdemokraterna har ställt krav för att rösta för.

– Det här är ett bra steg, det kommer nu bli lättare att få stöd för Cypernhjälpen.

Det säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel i en kommentar om upplägget kring Cyperns nödlån.

Och för att få stöd för Cypernhjälpen, alltså för att den ska godkännas av den tyska förbundsdagen, behöver Merkels regering både blidka starka skeptiker i  sitt eget parti men också  de tyska Socialdemokraterna.

Merkel och hennes finansminister Wolfgang Schäuble har nämligen gjort analysen att Cypern för att undvika en statsbankrutt, som man tror skulle kunna få förödande konsekvenser för euron, måste få ett nödlån.

Och det är här som bland annat Socialdemokraterna sett sin chans att ställa hårda krav på hur det hela skulle läggas upp.

Och Socialdemokraternas kanslerkandidat Peer Steinbrück är i stort sett nöjd med resultatet i Bryssel.

Steinbrück tyckar att Cypernuppgörelsen är ett stort steg framåt, inte minst för att den cypriotiska banksektorn nu ska minska och att bolagsskatten höjs. Att cypriotiska småsparare nu också drabbas av upplägget, bland annat med den omstridda bankskatten, ska Steinbrück dock noggrannare analysera, sade han också.

Flera tyska tidningar ser dock klara problem med att cypriotiska småsparare drabbas när nödlånet ska finansieras. Många tyska läsare som också kommenterar uttrycker sin oro för vad beslutet ska leda till när bankerna i Europa öppnar igen på måndag.