Strejk i byggbranschen allt närmare

1:41 min

Fackförbundet Byggnads säger nej till det bud medlarna kom med i fredags. Det innebär att det blir allt troligare att det bryter ut en strejk bland byggjobbarna på tisdag.

– Vi säger nej till medlarbudet tack vare att vi inte har fått konkreta förslag på hur man ska lösa frågan om huvudentrepenör, arbetsmiljö och arbetstidsförkortningen, säger Torbjörn Hagelin förhandlingschef på Byggnads.

Strejkvarslet från Byggnads kom redan i slutet av februari. Konflikten gäller Byggnads krav på att huvudentrepenören för ett bygge ska ta ansvar för att alla underentreprenörer följer lagar och avtal. Bättre arbetsmiljö finns också bland kraven.

Från arbetsgivarsidan Sveriges Byggindustrier anser att en strejk blir mycket kostsam, runt 200 miljoner per dag, i en tid när byggbranschen har svårigheter.

– Jag är otroligt besviken och arg. Medlarna har lagt ner ett jättestort arbete och lämnat ett väl avvägt bud, säger Mats Åkerlind förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

Byggnads säger att det handlar om cirka 3 000 byggarbetare på 160 arbetsplatser, arbetsgivarna säger 6 000 byggjobbare på över 200 byggen.

Från fackligt håll vill man att Byggnads håller igen på sina krav i avvaktan på att industrifacken blir klara med sina löneavtal. Men så ser inte Torbjörn Hagelin på det.

– Med de problem som redan i dag finns på arbetsmarknaden, med oreda och många företag som är oseriösa så måste vi ta tag i frågan som parter någon gång.

Medlarna har nu till tisdag morgon på sig att komma med ett nytt bud som parterna kan förhandla om. Annars blir det strejk och Mats Åkerlind är pessimistisk.

– Vi har en konflikt, en strejk på tisdag. Det förefaller allt mer sannolikt. Jag vet inte vad som ska kunna hindra det, säger Mats Åkerlind.