Pressregler splittrar brittiska politiker

2:04 min

Det brittiska underhuset ska på måndagskvällen rösta om nya spelregler för pressen. Kravet kom efter skandalen med den nu nedlagda tidningen New of The World, men politikerna har svårt att komma överens.

En utredning tillsattes ju för ett och ett halvt år sedan efter att det avslöjats News of The World avlyssnat hundratals kända personers mobilsvar. Men hur de nya reglerna ska se ut har skapat en politisk kris för premiärministern David Camerons koalitionsregering.

– Pressetiska regler som allmänheten har förtroende för och som fungerar för dem som utsätts för pressens övertramp, så sa David Cameron inför att domaren Brian Leveson presenterade sin utredning i november.

En utredning vars förslag David Cameron själv lovat genomföra om de, som han uttryckte det, inte var helt uppåt väggarna.

Viktigt var också att nå bred politisk enighet. Men i torsdags lämnade David Cameron och det konservativa partiet förhandlingarna om de nya hårdare pressetiska reglerna. Det fanns ingen möjlighet att komma överens sa han.

De nya tuffare reglerna som man diskuterat innebär bland annat kraftiga böter för de tidningar som bryter mot reglerna, krav på framträdande ursäkter när tidningar tryckt felaktigheter och ett nytt pressetiskt organ som ersätter den gamla tandlösa Press Complaints Comission.

Men knäckfrågan är om reglerna ska inlemmas i den brittiska lagstiftningen, något som Leveson föreslog men som David Cameron och det konservativa partiet är emot. Men hans vice premiärminister ledaren för koalitionspartnern Liberaldemokraterna, Nick Clegg, är besviken på David Cameron.

Istället har han under helgen tillsammans med oppositionspartiet Labour lagt fram ett eget förslag som också kan komma att röstas om i kväll. Men resultatet av en omröstning är mycket osäker och sent på söndagskvällen meddelade partierna att man återigen tagit upp samtalen för att försöka nå en kompromiss.