Cypernkris skapar oro i Asien

1:48 min

I Asien har börskurserna fallit kraftigt under morgonen. Anledningen är oron för att krisen inom eurozonen ska ta fart igen, och det är det krisdrabbade Cypern som står i fokus. I eftermiddag ska landets president Anastasiades försöka övertala parlamentet att godkänna de hittills hårdaste villkoren för ett räddningspaket från de övriga euroländerna.

– Vi vaknade upp på lördag morgon och fick veta att också bankkonton som skyddas av en insättargaranti skulle drabbas. Det var den största chocken, säger Fiona Mullen.

Hon jobbar bland annat som Cypernexpert på en tankesmedja som heter Sapienta Economics. Hon har följt utvecklingen i landet i 20 år. Hon ska själv bli av med pengar, men har inte hunnit räkna ut hur mycket.

Det är ett tabu som har brutits i överenskommelsen mellan Cypern och de övriga euroländerna. Nästan alla länder har insättargaranti som ska göra att människor vågar ha pengar på banken också under kristider. Här på Cypern garanterar staten pengar på upp till 100 000 euro om en bank skulle gå i konkurs.

Men nu kräver de internationella långivarna, att alla ska vara med och betala via en så kallad engångsskatt. Aktiekurserna i både Hong Kong och Tokyo föll med mer än 2 procent i morse och kursen på euron föll.

Cyperns parlament skulle egentligen ha fattat beslut om de nödvändiga lagändringarna i går, men motståndet mot överenskommelsen i Bryssel var så stort, att president Anastasiades flyttade mötet till i dag. Det är helgdag här på Cypern, så bankerna är stängda.

Anastasiades höll ett tv-tal i går kväll där han förklarade att Cypern inte har nåt val. Han lovade också att de som blir av med pengar, ska få andelar i de gasfyndigheter som upptäckts i landet.

Fiona Mullen tror att parlamentet till sist kommer att rösta godkänna paketet. Alternativet är en omedelbar statsbankrutt med oöverskådliga konsekvenser.

– De kommer att stirra ner i avgrunden och välja det minst onda, säger Fiona Mullen.