FP kritiserar Billströms migrationsuttalande

Folkpartiledaren Jan Björklund kritiserar migrationsminister Tobias Billström (M) och Miljöpartiet för att med ogenomtänkta uttalanden riskera regeringens migrationsöverenskommelse med MP. Överenskommelsen är bra för Sverige, enligt Björklund.

Migrationsminister Tobias Billströms uttalande i en DN-intervju har väckt många reaktioner under måndagen. Folkpartiets Jan Björklund säger att de inte underlättar samarbetet i den migrationsöverenskommelse regeringspartierna har tillsammans med MP. Han kritiserar även uttalanden från MP.

Björklund hävdar att MP:s tal om att regeringen inte lever upp till vad som lovats och Billströms tal om att "volymerna" när det gäller invandring måste minska hotar regeringens migrationsöverenskommelse med MP, och dess trovärdighet.

– Det är fem partier som har gått in i uppgörelsen och jag är orolig nu för att uttalanden i alla möjliga riktningar hotar överenskommelsen. Både från Miljöpartiet och migrationsministern har det gjorts uttalanden som riskerar trovärdigheten i den. Jag vädjar till alla att nu vårda överenskommelsen, säger Jan Björklund till TT.

På frågan om vilka uttalanden, specifikt, han tänker på säger Björklund:

– Miljöpartiet säger var och varannan dag att de tycker att regeringen inte lever upp till uppgörelsen, jag tycker det är överdrivet. Regeringen lever upp till den och kommer att fortsätta göra det.

– Men sedan vill jag också vädja till alla i regeringen att uttrycka sig på ett sätt som vårdar överenskommelsen och inte ytterligare reta upp varandra.

Men vad tänker du på specifikt?

– Jag vill inte gå in på det.

Men hur ska man då förstå vad det handlar om?

– Ja, men migrationsministerns uttalande om volymer för några veckor sedan är av den arten att det naturligtvis skapar frågetecken hos Miljöpartiet. Och ibland säger man saker som i efterhand kanske inte var så balanserade, men då måste man anstränga sig för att vårda överenskommelsen för att bevara förtroendet, säger Björklund.

Jan Björklund säger också att en del av det som sägs i den intervju som Dagens Nyheter har med Tobias Billström inte är bra för överenskommelsen.

– Det underlättar inte, säger FP-ledaren men vill inte vara mer specifik med vad han tycker är problematiskt.

I artikeln ifrågasätter Billström papperslösas rätt att få gå i gymnasiet, trots att regeringen, genom Jan Björklunds departement, föreslagit det och fått riksdagens stöd för det.

– Migrationsministern och Miljöpartiet var ju med och presenterade det, säger Björklund.

Ett annat uttalande som väckt viss uppmärksamhet är att Billström ifrågasätter om de som gömmer flyktingar verkligen gör dem de gömmer en tjänst. Människor som gömmer flyktingar har ofta en självbild, enligt Billström, som är "jag är god och jag gör gott".

Billström vill, enligt DN, "komplicera" bilden av människor som gömmer flyktingar.

– Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig, blond svensk dam i 50-60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda, säger Billström enligt DN.

Ekot/TT