Slopad värnskatt i FP:s förslag till nytt program

1:10 min

I Folkpartiets förslag till nytt partiprogram finns slopad värnskatt, ändrad arbetsrätt och en obligatorisk a-kassa. Alla tre frågor som går på tvärs med Moderaternas politik inför valet nästa år. Men det påverkar inte Christer Nylander som lett arbetet med att ta fram förslaget till partiprogram för Folkpartiet.

– För oss är det viktigt, för vi vill ha ett skattesystem som gynnar utbildning, arbete och de välståndsbildande krafterna. Vi tror att det är centralt för Sverige framöver att vi har en hög konkurrenskraft i ekonomin och då är det dumt att straffbeskatta utbildning, säger Nylander.

Men hur reagerar du när du hör finansministern förra veckan säga att det inte blir aktuellt i nästa mandatperiod om ni ska samarbeta i alliansen?

– Vår analys i det här programarbetet har handlat om vilka som är de stora samhällsutmaningarna i Sverige, och då gör vi bedömningen att det är dumt att ha ett skattesystem som missgynnar utbildning, ansvarstagande och strävsamhet. Vi vill ha ett plattare skattesystem som underlättar konkurrenskraften och välfärden i Sverige.

Vilka bland era väljare får ta del av att värnskatten försvinner - en lärare tjänar ju till exempel under värnskattenivån?

– Vi tror att det är centralt att vi har ett skattesystem som underlättar för människor som utbildar sig, som strävar, och värnskatten var ju tänkt från början att vara en tillfällig skatt, och det tycker vi att den ska förbli. Den tillfälliga skatten ska avskaffas, säger Christer Nylander, folkpartist och den som lett arbetet med att ta fram ett nytt partiprogram.

I partiprogrammet föreslår Folkpartiet också bland annat att gränsen för att betala statlig skatt höjs, att företagen på sikt ska slippa betala sjuklön och en fördubblad jämställdhetsbonus.