Julev/ Luleå

"Vem som helst borde få vara same"

7:31 min

Förra veckan var det vernissage av Lisa Vipolas utställning " Äkta sameslöjd" på galleri Syster i Luleå. Under vernissagen kom Vipola själv ut som same. Hennes budskap är att väcka en diskussion om tabun och vem som får kalla sig same.

Lisa Vipola, konstnär:

– Jag är emot rasism och det är absolut det som mitt arbete handlar om, att jag tycker att alla människor har rätt att få vara den de vill och att vi inte ska begränsa oss av grupperingar i samhället.

Lisa Vipola studerar just nu vid Umeå Konsthögskola. Hon är uppvuxen i Jukkasjärvi och det var miljön där som fick henne att inse vem hon var. Som nybliven same slöjdar hon nu sameslöjd. De material hon använder sig av är till exempel imitationsskinn, syntetisk tråd och ståltråd. Om det är äkta eller inte lämnar hon till betraktaren att bedöma. 

– Det känns naturligt att börja med den eftersom jag alltid varit intresserad av hantverk, för att närma mig min samiska identitet. 

Hon tycker inte att hennes slöjd är oetisk- istället ser hon det som en naturlig utveckling att föra den samiska slöjden till 2 000-talet. Hon har själv samiska vänner som känner sig osäkra om de får kalla sig samer och vill därför lyfta upp diskussionen. Själv har hon gjort ett eget kvalitetsmärke som liknar det Sameslöjdstiftelsen upparbetat. Hon funderade på att söka Sámi Duodji märket men tyckte inte att hon behövde det.

– Jag tycker att de som sitter i den juryn som jag ska ansöka till med arbetsprover inte ska behöva bedöma om jag räcker till, eller om min konst duger eller inte. 

Sameslöjdsstiftelsens styrelse sammanträder imorgon för att diskutera Vipolas slöjd

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio