Resa i krisens spår längs Sveriges längsta väg

E 45:an, även kallad Inlandsvägen, är Sveriges längsta väg där större delen av sträckan består av landsbygd och glesbygd. Hur har den här delen av landet påverkats av de senaste årens kriser? Det tar reportern Johan Prane reda på i en reportageserie.

Längs den nära 1 700 kilometer långa vägen, som går från Göteborg i söder till Karesuando i norr passerar man städer och tätorter som Trollhättan, Säffle och Östersund, men större delen av sträckan består av lands- och glesbygd.

Syftet med reportageserien har varit att ta reda på hur de här delarna av landet har påverkats av de senaste årens kriser, och att sätta ljus på delar av landet som generellt är dåligt bevakade, säger Johan Prane som gjort serien.

Vad upptäckte du längs resan?

– Det som förvånade mig var att folk älskar sin landsbygd och glesbygden, det är väldigt sällan någon som gnäller eller vill flytta därifrån.

– Många framhåller lugnet och tryggheten, att man känner varandra och närheten till storslagen natur, säger Johan Prane, men han tillägger att det finns uppenbara problem.

Landsbygden går sakta men säkert mot en avfolkning när jobben allt oftare finns på de större orterna och i städerna, och så har utvecklingen sett ut de senaste 30 åren.

– Men det finns en massa initiativ, från lokala företag bland annat, säger Johan Prane.    

Avfolkningen går fortare på vissa ställen – södra Lapplands inland har genom åren blivit av med en tredjedel av befolkningen till exempel, medan man i värmländska Sunne knappt tappat någon befolkning alls.

E 45:an går ju nära norska gränsen, och Johan Prane nämner att många av de han träffat veckopendlar till Norge för att jobba. Och i Säffle försöker man istället få norska företag att etablera sig i kommunen.

Men i dessa digitala tider borde kanske inte orten där man bor spela så stor roll?

– Det pratas om distansjobb, men det verkar inte ha lossnat någonstans. Men tekniken finns, som i Säffle där man är bäst i landet - 92 procent av befolkningen där har supersnabbt fibernät, säger Johan Prane.

Vad var mest förvånande med resan?

– Att det finns så mycket jävlar anamma, många har inställningen att ska det ordnas något måste man göra det själv, säger Johan Prane.