Flyttföretag fuskar med rut-avdrag

2:07 min

Branschorganisationen Sveriges Möbeltransportörers Förbund anklagar oseriösa företag som jobbar med flyttstädning för att fuska med rut-avdraget. Firmorna har börjat att göra även själva flytten, trots att avdraget inte gäller flytt.

Marlene Malmqvist på flyttfirman Ilexpressen på Gotland är ordförande för Sveriges Möbeltransportörers Förbund och hon berättar att deras medlemsföretag märker den oschyssta konkurrensen när kunder ringer och frågar om priset.

– Man vill ha RUT-avdrag på flyttningen, och när vi talar om att det inte är en avdragsgill tjänst talar de om att det och det bolaget har ju avdrag på flytt, säger Marlene Malmqvist

RUT avdrag för hushållsnära tjänster infördes för att minska svartjobben - tanken var att om man slipper skatta för till exempel städning eller häckklippning då lönar det sig inte att anlita nån svart, samtidigt som nya vita jobb skapas. Och den förhoppningen har infriats. Problemet i flyttbranschen är att RUT-avdrag är OK för flyttstädning, men INTE tillåtet för själva flytten. Pia Blank Thörnroos är rättslig expert på Skatteverkets huvudkontor:

– Att det fuskas med skattereduktionen, det är klart att det är ett problem, särskilt som skattereduktionen leder till osund konkurrens, säger Pia Blank Thörnroos

Hon säger också att det är svårt att upptäcka fusk när företagarna bara tänjer lite på gränserna mellan flyttstädning och flytt. I efterhand blir det svårt för skatteverket att bevisa om det var rimligt att ta 5.000 eller 10.000 för flyttstädningen.

Som kund är det viktigt att själv bedöma om priset är rimligt även utan avdrag, eftersom det finns risk att du får betala hela kostnaden själv, om avdraget underkänns. Annars drabbar RUT-fusket i flyttbranschen mest de seriösa företagen.

– Det innebär ju att vi inte på nåt sätt kan konkurrera med dem. Det känns ju väldigt fel. Det enda sättet att få ordning på det här att att bevilja flyttjänst som avdragsgill för RUT, säger Marlene Malmqvist

Men på Skatteverket kan de inte säga om det är några sådana förändringar på gång.

– Det är ju politiska frågor, och än har inte vi sett resultatet av det politiska arbetet, säger Pia Blank Thörnroos